Античкиот Аударист на Кавадарци може да му носи приход од милион евра

Древниот цивилизациски бисер, античкиот Аударист, кој бил распослан кај денешното кавадаречко село Дреново, може на годишна основа да му носи на Кавадарци приходи од најмалку милион евра.

Ова меѓу другото го кажа денеска проф. д-р Виктор Лилчиќ, на промоција на каталог насловен „Нумизматичкиот материјал во Локален музеј-галерија Кавадарци”.

Говорејќи за тоа дека нумизматичката концентрација го илустрира цивилизацискиот подем на античките тиквешки градови и населби, тој се осврна и некогашниот град и неговиот доминантен градски пазар.

– Претпоставувам, судејќи по винските амфори чиишто делови откриваме на градиштето, тоа бил надалеку прочуен пазар, на кој уште тогаш се продавало првото, најстарото тиквешко вино, по кое доаѓале илјадници трговци од далечните високи краишта на Пелагонија или пак од долината на Астибо, нагласи промоторот Лилчиќ.

Тој потсети дека таму стручниот тим на кавадаречкиот музеј под раководство на Весна Ѓорѓиева, сега директорка на музејот, пред неколку години открија чудесен храм на Божеството Дионис.

Тоа е, додаде, Аударист или Еурист, поранешен град за кој верува дека ќе се уреди и ќе се стопанисува со тој простор.

– Грев е милион патници секојдневно да минуваат низ Дреновска Клисура, без да дознаат за древниот цивилизациски бисер на Кавадарци, дециден беше Лилчиќ.

Автори на каталогот се Весна Ѓорѓиева, кустос советник, и Раде Атанасов, кустос. Неговото издавање е финансиски овозможено од Министерството за култура и локалната самоуправа.

Во воведот на самиот каталог пишува дека Локален Музеј-галерија Кавадарци како институција од областа на културата, од нејзиното формирање во 1976 година до денес, континуирано го собира, обработува, заштитува и презентира музејскиот материјал од сите области на музејската дејност и тоа археологија, историја, историја на уметност, етнологија и средновековна уметност.

– Вработените во музејот, почнувајќи од археологот Драган Дакиќ и историчарот Петре Камчевски, продолжувајќи преку археолозите Весна Ѓорѓиева и Раде Атанасов, активно го собираат, грижливо го чуваат и обработуваат музејскиот материјал од областа на археологијата, вклучувајќи ја тука и нумизматиката, односно монетите кои циркулирале низ вековите во Тиквешкиот регион, стои меѓу другото во каталогот.

Нумизматичката збирка на Локален Музеј-галерија Кавадарци ја сочинуваат 450 монети прибрани по пат на откуп, подарок, рекогносцирање на локалитетите во Тиквешијата, сондажни и систематски археолошки ископувања.

– Сите наведени проекти се реализирани од нашиот музеј под раководство на кустос-советник Весна Ѓорѓиева, како и заштитините археолошки ископувања во соработка со НУ „Национален конзерваторски центар“ - Скопје, како установа надлежна за овие ископувања, кои се извршени на територијата на Општина Кавадарци, со кои раководеше кустос-советник археолог Миле Велчоски, пишува во каталогот.

Овој каталог е плод на неколкугодишни проекти кои Локален Музеј-галерија Кавадарци ги има реализирано  во текот на годините, со поддршка на Министерството за култура.

Во каталогот, на 52 страници се претставени 178 монети, почнувајќи од хеленистичкиот, римскиот, доцноантичкиот период, продолжувајќи преку византискиот, па сѐ до османлискиот период, притоа хронолоши давајќи подобра слика и за економската моќ на овој реон низ вековите.

– На овој начин, преку овој каталог, љубителите на нумизматиката и уметноста воопшто, ќе имаат документ од трајна вредност, низ кој сликовито се опишани формите и претставите на монетоковањето низ вековите, преку монетите кои циркулирале во Тиквешијата, стои во каталогот.

реклама

Предупредување до над 48 милиони луѓе: Следува пекол на Земјата

Read more

Јадрото на Земјата станува сѐ погусто од едната страна, научниците не знаат зошто

Read more

Што ќе се случи ако правите 300 „чучњеви“ секој ден, цел месец?

Read more

Кит проголта нуркач, па го исфрли неповреден

Read more

Култура

Во Стоби ќе започнат археолошките истражувања

Read more

Рациновото признание за 2021 за Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“

Read more

За наградата „Пегаз“ за необјавен роман конкурираат 44 ракописи

Read more

Филмови, концерти и претстави на зелените покриви во Скопје

Read more
 

Вести

Речиси една петтина од Бугарите плаќале поткуп за здравствена услуга

Читај повеќе

Предупредување до над 48 милиони луѓе: Следува пекол на Земјата

Читај повеќе

Денеска се решава за укинување на полицискиот час

Читај повеќе

Прв НАТО самит каде С. Македонија учествуваше како полноправна членка

Читај повеќе

Променливо облачно со северен ветер, од четврток значително потопло

Читај повеќе

Пристигнаа уште 12.870 дози Pfizer вакцини

Читај повеќе

Словенија прогласува крај на епидемијата

Читај повеќе

ВМРО-ДПМНЕ со протест пред МНР бара да се соопшти за што се преговара

Читај повеќе

Приведен 26-годишник кај кого се најдени 44 пакувања марихуана

Читај повеќе