Човештвото уште не се смета за тип I цивилизација  

Човештвото сè уште не го достигнало степенот на развој за да, според т.н Скала на Кардашев од три степени, би можела да се смета за цивилизација од тип I. Една нова студија процени кога тоа би можело да се случи.

Мерење на степенот на развиеност на цивилизацијата

Има неколку начини на кои може да се мери напредокот на човечката цивилизација. На пример, според растот на населението, организацијата, развојот на технологии за патување во вселената, уреденоста на општеството, воените капацитети итн.

Но, рускиот астрофизичар Николај Кардашев во 1964 година предложи едноставна скала со која развојот на цивилизацијата може да се мери според нејзината способност да ја искористи достапната енергија.

Неговото толкување беше дека цивилизацијата не треба да се оценува според нејзиното однесување, туку според развојот на технологијата. Скалата на Кардашев се заснова на идејата за експоненцијален развој на цивилизацијата. Според неа, цивилизациите се поделени на три вида: планетарни (тип I), ѕвездени (тип II) и галактички (тип III).

Цивилизација од тип I може да се смета за онаа која успешно ги совладала ресурсите на матичната планета во смисла дека може да експлоатира и складира количини на енергија кои се пропорционални со енергијата што стигнува до планетата од матичната ѕвезда.

Цивилизација од тип II може директно да ја троши енергијата што ја емитира матичната ѕвезда и е од редот на големината на таа енергија, додека цивилизацијата од тип III е способна да ја искористи количината на енергија генерирана во матичната галаксија.

Класификацијата на Кардашев се заснова на претпоставката дека потрошувачката на енергија расте со стапка од околу 1% годишно.

Во моментов сме цивилизација 0,73

Така, според скалата Кардашев, човештвото би станало цивилизација од тип I кога би можело да ја искористи сета енергија на Сонцето што постојано пристигнува на Земјата, а тоа е околу 10 на 16 вати. Во 2020 година, на Земјата беа искористени околу 10 до 13 вати, што е за околу три реда помала енергија.

Кардашев верувал дека на човештвото ќе му бидат потребни околу 3.200 години за да дојде до цивилизација од типот II и околу 5.800 години за да достигне тип III.

Скалата на Кардашев е важна, меѓу другото, и во контекст на потрагата по вонземски цивилизации, со што се занимава институтот SETI. Имено, колку е повисок типот на цивилизацијата, толку полесно ќе се воспостави контакт со неа - вонземјаните со огромно производство на енергија полесно ќе испраќаат моќни сигнали низ вселената, а на другите цивилизации како нашата полесно ќе се видат некои можни знаци за таква цивилизација.

Во 2015 година се пишуваше за необични, големи промени во осветленоста на ѕвездата наречена Таби. Како едно од можните решенија, доколку природните интерпретации не би дале одговор, тогаш била предложена хипотезата дека на некоја планета во нејзиниот систем постои развиена цивилизација од типот II која успеала да изгради некаква технологија околу матичната ѕвезда за да користи енергија како Дајсонова сфера (илустрација подолу) .

Идејата на Кардашев беше популаризирана и од познатиот астроном Карл Саган, но тој предложи континуирана скала на мерења која нема да биде ограничена само на три типа. Според Сагановата скала, човештвото моментално е цивилизација од типот 0,73.

Кога нашата цивилизација би можела да стане тип I?

Се поставува прашањето: Кога цивилизацијата на Земјата ќе стане тип I?

Одговор на ова се обиде да даде тим на научници во студија објавена на платформата arXiv. Во својата работа, научниците анализирале три примарни типови на извори на енергија (фосилни, нуклеарни и обновливи) и ги пресметале можностите за нивниот раст со текот на времето.

Научниците истакнуваат дека со едноставно зголемување на потрошувачката на енергија, релативно лесно би можеле да станеме цивилизација од тип I. Меѓутоа, проблемот е како да се избегне т.н. Голем филтер.

Големиот филтер е еден од можните одговори на т.н. Фермиев парадокс, односно на прашањето зошто немаме никакви сигнали дека постојат вонземјани кога во вселената има толку многу планети кои би требало да бидат погодни за живот и развој на технолошки напредни цивилизации.

Според Хипотезата за Големиот филтер, многу цивилизации би можеле да се самоуништат со загадување, да развијат оружје како што е нуклеарното или климатските промени, пред да стигнат до фаза на технолошки развој што ќе им овозможи да комуницираат со други вселенски цивилизации или да патуваат меѓу ѕвездите.

Изгледа како долг период, но не мора да значи дека тоа е лошо

Затоа, авторите на новиот труд пресметале колку време ќе биде потребно за човештвото да стане способно да користи околу 10 на 16 вати без да предизвика катастрофални климатски промени кои би предизвикале исчезнување на човечкиот вид.

Тимот ги анализираше физичките ограничувања на секој вид извор на енергија и ги балансираше со потребите за ограничување на климатските промени и нивоата на загадување, како што е наведено во Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени и Меѓународната агенција за енергија.

Нивната пресметка покажа дека, со реални ограничувања, човештвото може да го достигне нивото на цивилизација од тип I околу 2371 година.

Можеби изгледа како многу време, сепак, не треба да се перцепира како нужно негативно. Имено, развојот на цивилизацијата не значи само зголемување на потрошувачката на енергија, туку и развој на технологии кои можат да ја зголемат заштедата на енергија.

Еден пример се паметните домови кои трошат многу мали количини на енергија за греење, ладење и други потреби, а другиот е зголемување на компјутерската моќ додека ја намалуваат потрошувачката на енергија за работа со компјутер. Со други зборови, можно е до 2371 година да сфатиме дека можеме да живееме доста добро без огромни количини на енергија.

реклама

Џамија во Берлин развеа знаме со виножито

Read more

За власта новиот предлог ги содржи сите наши барања и забелешки, опозицијата излегува на протест

Read more

Што да правите ако ве касне змија?

Read more

Утрински секс: Зошто е уште подобар во лето?

Read more

Наука

Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Read more

Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Read more

Откриен лек што го убива ракот со изгладнување

Read more

Нешто чудно се случува со Сонцето, можеби погрешно го набљудуваме

Read more
 

Гик

Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Читај повеќе

Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Читај повеќе

5 нови откритија за ѕвездите и галаксиите кои ни ги донесе Gaia

Читај повеќе

Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Читај повеќе

Instagram ја продолжува борбата со TikTok: Секое видео станува Reel

Читај повеќе

Трагите од вонземски живот на Марс се веројатно повеќе од 2 метра под површината

Читај повеќе

Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Читај повеќе

Археолози тврдат дека го нашле гробот на викингшкиот крал Синозабиот

Читај повеќе

Дали знаете колку ви е заштитен смартфонот од вода?

Читај повеќе