Дали Теоријата за релативноста на Ајнштајн е погрешна?

Темната материја е можеби најмистериозната материја во универзумот. Малку се знае за неа. Научниците се прилично сигурни дека постои, но не знаат точно што е тоа.

Сепак, е фундаментална за нивното објаснување на Универзумот. Тие веруваат дека се протега низ целата вселена и изнесува околу 80% од вкупната материја.

Темната материја не емитува или апсорбира светлина, но е подложна на ефектите на гравитацијата. Поради тоа, астрономите можат да го измерат начинот на кој ја изобличува светлината од далечните ѕвезди.

Сега за првпат тие ја мапираа дистрибуцијата на темната материја во Универзумот. Сепак, откритијата ја продлабочија мистеријата, бидејќи се чини дека тие се спротивставуваат на Ајнштајновата Теорија за релативноста, еден од централните столбови на модерната физика.

Remote video URL
реклама

Шоферски дилеми: Дали смеете да прескокнувате брзини?

Read more

За два дена, на Гренланд се стопи доволно мраз за да ја потопи Флорида

Read more

Зошто Германците ќе ги климатизираат патиштата?

Read more

За ова гледаме Олимпијада: Со договор, две злата за скок во височина

Read more

Наука

Дали новиот телескоп на НАСА ќе ја реши мистеријата за темната енергија?

Read more

Климатска криза пред 325 милиони години ги истребила праисториските ајкули

Read more

Климатските промени ќе предизвикуваат уште поекстремни временски услови

Read more

Рускиот модул Наука ја дестабилизираше Меѓународната вселенска станица

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Дали новиот телескоп на НАСА ќе ја реши мистеријата за темната енергија?

Читај повеќе

Климатска криза пред 325 милиони години ги истребила праисториските ајкули

Читај повеќе

Што се случува со пчелите ако внесат кофеин?

Читај повеќе

Климатските промени ќе предизвикуваат уште поекстремни временски услови

Читај повеќе

Дали ќе ги спасиме северните бели носорози од истребување?

Читај повеќе

За два дена, на Гренланд се стопи доволно мраз за да ја потопи Флорида

Читај повеќе

Sony продаде повеќе од 10 милиони конзоли PlayStation 5

Читај повеќе

Претставени Huawei P50 и P50 Pro

Читај повеќе

Рускиот модул Наука ја дестабилизираше Меѓународната вселенска станица

Читај повеќе