ЕУ воведе нови ознаки на автомобилските гуми

ОД 2012 година, автомобилските гуми во продавниците за гуми мора да бидат означени, слично на машините за перење или фрижидерите во продавниците за електроника. Оваа ознака има за цел да им овозможи на купувачите на гуми да ги проценат индивидуалните својства на конкретните гуми или да споредат различни модели на гуми според три критериуми: триење, својства при сопирање на влажна површина и бучава.

Првата етикета за гуми на ЕУ ги содржеше овие три информации. Меѓутоа, старата регулатива на ЕУ оттогаш е заменета со Регулативата на ЕУ 2020/740, која дава дополнителни информации за триење на снег и (за скандинавскиот пазар) на мраз на нова стандардна налепница со симболи, пишува Германскиот авто клуб (ADAC). 

Само за гуми кои влегле на пазарот по 1 мај 2021 година

Новата регулатива се однесува само на автомобилски, камионски или автобуски гуми што се појавија на пазарот по 1 мај 2021 година, односно имаат датум на производство DOT 1821 (18-та календарска недела од 2021 година) или подоцна, на страничниот ѕид на гумата. Со оглед на тоа што не постои обврска за повторно етикетирање на гумите поставени на пазарот пред 1 мај 2021 година, двете етикети може да се најдат една до друга во продавниците.

За разлика од опсежното тестирање на гумите спроведено од европските автомобилски клубови, тестовите на налепниците ги земаат предвид само основните својства на пневматиците како што се отпорот на триење (потрошувачка на гориво и енергетска ефикасност), триење на влажна површина и надворешна бучава од триење. Додаден е и критериумот за триење на снег и мраз.

Се воведува и QR код

Покрај централните прикази на ефикасноста на горивото и енергетската ефикасност (лево), триењето на влажна површина (десно) и надворешната бучава (долу лево), една од најважните иновации во новата ознака на ЕУ е QR-кодот во горниот десен агол.

Ако го скенирате ова со вашиот паметен телефон, ќе добиете директен пристап до деталните информации за гумите што производителот ги навел во Европската база на податоци за енергетски ознаки (EPREL). Името на производителот, точниот број на производ на гумата, димензијата со индексот на брзина и носивост и класата на гумата (на пр. C1 за автомобили, мобилни куќи, автобуси) ги комплетираат информациите.

Додадени се два симболи долниот десен дел за зимски и за универзални гуми. Обележувањето со добро познатиот алпски симбол ја потврдува усогласеноста со минималните барања за зимски гуми за патишта, кои се дефинирани во согласност со UNECE-R 117.

Алпскиот симбол мора да биде втиснат на страничниот ѕид на гумата или мора да има сертификат од производителот. Новиот симбол со стилизиран планински венец во триаголник означува триење на мраз и првенствено се користи за специјални зимски гуми во скандинавскиот регион.

Ознаки за енергетска ефикасност на гумите

Отпорот на триење, односно потрошувачката на гориво и енергетската ефикасност на гумите се поделени во класи од А до Е. Разликата помеѓу најдобрите гуми А и Е е околу 0,5 l/100 km, или околу 7,5 проценти во потрошувачката на гориво. Бидејќи повеќето гуми на пазарот денес спаѓаат во класите B и C, реалниот потенцијал за заштеда на гориво е многу помал отколку што сугерираат овие пет букви.

За да се опишат перформансите на гумата при сопирање на влажна површина, се мери растојанието на сопирање или максималниот коефициент на триење помеѓу гумата и патот и се споредува со вредностите на референтната гума. Од ова се пресметува коефициентот на триење на влажно и се дели на класи од А до Е.

Ако автомобилот е опремен со гуми од класа А, во споредба со гуми од класа Е, растојанието на сопирање може да се намали до 18 метри во случај на итно запирање од 80 км/час на пат со просечно триење.

Како и кај старата етикета, надворешната бучава на гумата е наведена во децибели. Меѓутоа, додека бучавата претходно се класифицираше со додавање или испуштање на еден од трите звучни бранови во однос на важечките вредности за хомологација, новата етикета на ЕУ сега користи букви.

Ниту една гума нема ознака C бидејќи ја надминува дозволената граница и затоа не би била прифатлива за хомологација. Инаку, граничните вредности на бучавата не се исти за сите автомобилски гуми и зависат од соодветната класификација (C1 до C3), ширината на гумата и типот на гумата. Поради ова, различни комбинации на класификации на букви и нивоа на бучава може да доаѓаат од различни гуми.

Гумите означени со алпски симбол мора да имаат одреден капацитет за сопирање или триење на набиен снег во споредба со стандардизирана референтна гума за споредба.

Триаголниот симбол со планинска силуета потврдува одредено минимално триење на мразот за зимските гуми за патнички автомобили кои, благодарение на нивните специјални гумени соединенија (меки соединенија), се специјално дизајнирани за употреба на заледени патишта во Северна Европа. Овие гуми генерално не се наменети за употреба надвор од Северна Европа.

реклама

Авто новости

Познати финалистите за наградите Светски автомобил на годината

Read more

Колку повеќе гориво ви троши автомобилот на минусни температури?

Read more

BMW не се откажува: „Бубрезите“ уште повеќе ќе растат

Read more

Ferrari најави 4 нови модели за годинава

Read more
 

Автомобили

  • play_arrow

Познати финалистите за наградите Светски автомобил на годината

Читај повеќе

Колку повеќе гориво ви троши автомобилот на минусни температури?

Читај повеќе
  • play_arrow

BMW не се откажува: „Бубрезите“ уште повеќе ќе растат

Читај повеќе

Ferrari најави 4 нови модели за годинава

Читај повеќе
  • play_arrow

Како се чува и вози автомобил на -50°C?

Читај повеќе

Golf двојка се шитна за рекордни 87.000 долари

Читај повеќе

BMW и Volkswagen објаснија зошто се против стандардот Euro7

Читај повеќе

Бонус од 13.500 евра за работниците во Ferrari

Читај повеќе

Како се покажа Tesla Model S во зимски услови?

Читај повеќе