Регионална медиумска конференција на Европската недела на мобилност

Главни градови и општини од Западен Балкан заедно во кампањата „Европска недела на мобилност 2022“

Претставниците на главните градови и општините од пет земји од Западен Балкан ексклузивно ги најавија активностите на Европската недела на мобилност (EMW) пред медиумите од регионот. Online настанот беше одржан на 15 септември 2022 и истиот беше организиран од GIZ Регионалната програма за енергија, транспорт и заштита на климата во име на Германското сојузно министерство за економска соработка и развој (BMZ) и Европската Унија.

Годишната тема на ЕНМ 2022 „Подобри врски“ се стреми да ги нагласи и поттикне синергиите меѓу луѓето и местата кои ја нудат својата експертиза, креативност и посветеност на подигање на свеста за одржлива мобилност и промовирање на промени во однесувањето во корист на активна мобилност, како и воспоставување на врски помеѓу постоечките и новите засегнати страни (https://mobilityweek.eu/home/).

Дополнително, претставниците на медиумите имаа можност да слушнат повеќе информации за кампањата во рамките на ЕНМ на ниво на ЕУ од Хуан Кабаљеро, менаџер на кампањата на ЕНМ, Брисел, како и да слушнат искуства од Србија кои ќе беа презентираниод страна на Клара Даниловиќ, национален координатор за ЕНМ за Србија и претставник на Постојаната конференција на градови и општини - Сојуз на градови и општини на Србија (SCTM)., како и претставници од четири главни градови на Западен Балкан и дополнителни општини/институции (Белград, Приштина, Сараево, Тирана, Велес и Крушевац).

Хуан Кабаљеро, менаџер на кампањата на ЕНМ од Брисел даде општ преглед на активностите по повод ЕНМ на ниво на ЕУ. Слоганот на ЕНМ за 2022 година е: „Помешај и премести“ и оваа година за учество има пријавено 2071 градови од 41 земја. ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА НА МОБИЛНОСТ е водечка кампања на Европската комисија за подигање на свеста за одржлива урбана мобилност. Промовира промена во однесувањето во корист на активна мобилност, јавен превоз и други чисти, паметнитранспортни решенија. Главниот настан се одржува од 16-22 септември секоја година, а кулминира со популарниот Ден без автомобили. Оваа година, градовите и градовите се охрабруваат да организираат активности, под тема „Подобри врски“, кои поттикнуваат синергии меѓу луѓето, местата, пратките- како што е еколошката испорака на пратки- политики и планирање. - Хуан Кабаљеро, менаџер на кампањата на EMW, Брисел.

Општина Велес (Македонија) веќе 10 години учествува во ЕНМ. Оваа година тие организираат целосна 7-дневна програма: Идејата за ЕНМ 2022 е организацијата да се подигне на повисоко ниво, преку остварување на блиска соработка помеѓу Амбасадите со Општина Велес преку присуство на Амбасадорите на денот на затворањето на ЕНМ 2022 на 22 септември. Тој ден ќе биде Ден без автомобили во општина Велес, каде Амбасадорите ќе се дружат со граѓаните и најмладите преку возење велосипеди, пешачење, играње и/или цртање, што придонесува за подигање на свеста на граѓаните и младите во Велес не само за здравиот начин на живот, но и за заштита на животната средина со користење на алтернативни форми на транспорт. Исто така, ќе ја продолжиме традицијата од минатата година, еден ден од ЕНМ е посветен на доделување на велосипеди и спортска опрема на некои од општинските училишта и градинки – Славица Гајдова, Координатор на ЕНМ и соработник за европски интеграции и грантови во Одделението за Европска интеграција и локален економски развој на општина Велес.

И оваа година многу градови и општини од Србија ја одбележуваат Европската недела на мобилност. Како национален координатор на кампањата, очекувам висок одѕив на акцијата „Ден без автомобили во градовите и општините“, што шеста година по ред ја организира Постојаната конференција на градовите и општините (SCTM) на 22 септември во рамките на Светскиот ден без автомобили. Со патување до работа пеш, велосипед и јавен превоз, лидерите на градовите и општините испраќаат порака и со личен пример придонесуваат за заедничките напори за поправедна и почиста животна средина, поздрави и позелени градови со помалку автомобили што е можно повеќе пешачки и велосипедски патеки, паркови и уредени јавни површини. – Клара Даниловиќ, Национален координатор за ЕНМ Србија, SCTM Србија.

Министерството за транспорт на Кантон Сараево (Босна и Херцеговина) објави различни активности за време на кампањата за ЕНМ во Кантон Сараево: Министерството за транспорт на Кантонот Сараево, Град Сараево, Џиро до Сараево, GIZ и Инфо центарот на Европската унија во БиХ , подготвуваат заедничка програма за имплементацијата на ЕНМ во Сараево. Богатата програма што ја организираме ќе биде за прв пат промовирана преку инфлуенсери, кои креативно ќе ги претставуваат активностите преку социјалните мрежи. – Тарик Башовиќ, помошник Mинистер.

Градот Приштина (Косово) одржува Ден без автомобили (22 септември) Тие ќе затворат една или повеќе улици за сообраќај и ќе ги отворат за пешаци и велосипедисти: Приштина е град што го сакаме, со активno и одговоренo општество, висок животен стандард и ефикасно користење на ресурсите и заштита на животната средина. Приштина треба да стане паметен град кој ќе го подобри квалитетот на животот, обезбедувајќи нови, попријателски и подостапни услуги за сите резиденти и нерезиденти. - Гент Сејдиу, советник, Дирекција за јавни служби.

Крушевац (Србија) беше добитник на наградата EMW 2019 за поголеми општини. Српскиот град го импресионираше жирито со својот широк опсег на активности, поткрепени со силно учество на граѓаните и политичка поддршка од локалната власт. и оваа година најавија плодна програма:                                                                                                   

Градот Крушевац се приклучи на кампањата ЕНМ од самиот почеток, на почеток само преку спроведувањето на „Ден без автомобили“, а од 2015 година со целосна програма. Европската недела на мобилност е можност градот да промовира трајни мерки за подобрување на одржливата урбана мобилност, кои се спроведуваат во текот на целата година, а исто така да спроведе истражување на јавното мислење на граѓаните за идните проекти. Во текот на сите 7 дена се одржуваат активности за различни возрасни групи, при што најголемо внимание и најмногу учесници привлекува активноста возење велосипед низ градските улици, како и во руралните средини. Станува збор за семејни настани, кои привлекуваат граѓани од сите возрасти. Преку организирање работилница за мерење бучава ја подигаме свеста за влијанието на звучното загадување од сообраќајот и возилата. – Јелена Николиќ, (советник за одржлива мобилност во Одделението за урбанизам во град Крушевац).

Кампањата EMW 2022 е организирана во 35 градови и општини од Западен Балкан во која се вклучени јавни институции, невладини организации, академски институции и граѓани. Сите активности вклучуваат промовирање на јавен превоз, возење велосипед, пешачење и други форми на одржлива мобилност.

За повеќе информации, Ве молиме контактирајте на media@mobilityweek.eu.

реклама

Пет застрашувачки пророштва на Баба Ванѓа за 2023 година

Read more

Приватните превозници во петок ќе го блокираат Скопје со 200 автобуси

Read more

Дали беше паметно да оживееме древни вируси од сибирскиот вечен мраз?

Read more

Како киселата зелка го чува имунитетот?

Read more

Промо

Ист Гејт новогодишен базар под ѕвездите од 16-ти до 31-ви декември

Read more

Светско со Дарко Панчев и Златен Даб

Read more

Гледај Светско и грицкај здраво

Read more

Досетлив билборд чат

Read more
 

Ново

Зошто големите компании бегаат од Европа во САД?

Читај повеќе

Oд утре леб и за 32 денара, поевтини млечни производи по Нова година

Читај повеќе

Повремени врнежи од дожд, а на планините од снег

Читај повеќе

Сенегал го победи Еквадор и се пласира во плејофот

Читај повеќе

Малолетничка од Аеродром со нож ја нападнала мајка си

Читај повеќе

ОН: Подготвена е првата пратка со руско ѓубриво за Африка

Читај повеќе

Кое е најдоброто време за вежбање, ако сакате да слабеете?

Читај повеќе

Пет знаци дека сте ја пронашле сродната душа

Читај повеќе

Мбапе главен кандидат за Златна топка во изборот на Goal

Читај повеќе