ПРОТОКОЛ ЗА ТРЕНИНГ НА СПОРТИСТИ ВО ПОЕДИНЕЧНИ СПОРТОВИ

Ист спортист со ист тренер и дома без туширање по тренинг

Кои се правилата за одржување тренинг во време на пандемија?

Владата вчера ги објави Протоколите кои произлегуваат од Планот за намалување на рестриктивните мерки за спречување на ширење на коронавирусот.

Во Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на Коронавирус COVID-19 („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.62/20, 63/20, 64/20, 66/20, 70/20, 72/20, 92/20, 100/20, 107/20, 109/20 и 119/20), во член 1, став 1, во точката 6 по ставот 1 се додава нов став 2 кој гласи:

„Од 13 мај 2020 година може да се отпочне со спортски тренинзи на отворено, исклучиво за поединечни спортови и тенис, со задолжително почитување на Протоколот за тренинг на спортисти во поединечни спортови од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство кој е даден во Прилог број 1 и е составен дел на оваа одлука.“

ПРОТОКОЛ ЗА ТРЕНИНГ НА СПОРТИСТИ ВО ПОЕДИНЕЧНИ СПОРТОВИ
 • Организацијата на тренинзите е дозволена единствено во спортски објекти кои можат да ги задоволат техничките и сигурносни услови со можност за физичко растојание од 5м помеѓу секој спортист, односно да е обезбеден простор од 20м2 по спортист со организација на тренингот за најмногу 5 лица вклучително и еден тренер со минимален број на технички лица (најмногу две лица)
 • Во спортскиот објект да се обезбедат сите санитарно хигиенски услови
 • Да се воспостави евиденција за тренингот со податоци за спортистите, тренерот, асистентот и други лица потребни за тренингот заради лесно следење на контактите
 • Тренинзите се организираат по претходно направен распоред за време на тренинзи со список на спортисти и тренери
 • Пред почеток на тренингот се прави термален скрининг и се забранува тренинг на лице со покачена температура и истото се отстранува
 • Во случај на потреба на здравствен работник на тренингот при близок контакт со здравственото лице мора да се користат заштитни маски, ракавици и визир од страна на здравствениот работник
 • Спортистите и тренерите доаѓаат на тренинг поединечно со свое возило и опрема и во опрема за тренинг со што се избегнува користење на соблекувалните
 • Во текот на тренингот се препорачува растојание од 5м помеѓу секој спортист и тренер како минимално растојание
 • Тренингот да се обавува на отворен простор
 • По завршување на тренингот опремата за тренинг и реквизитите се дезинфицираат со средство кое е 70% на база на алкохол
 • Тренинзите во контактните спортови се препорачува секогаш да се одвиваат по принцип „ист спортист со ист тренер“
 • Секој спортист мора да има сопствено со име обележано шише со напитоци
 • По завршување на тренингот спортистите и тренерот заминуваат дома поединечно без туширање и без влегување во соблекувалните почитувајќи ги мерките за физичко растојание, еден по еден.
реклама

Протести во Белград поради враќањето на полицискиот час, полицијата употреби солзавец

Read more

Родителите на деца кои одат во училиште да се вратат на работа, одлучи Владата

Read more

Како паметно да одговорите на навреда?

Read more

Витаминот Д и коронавирусот - Вистинска или залудна надеж?

Read more

Останати спортови

Половина милијарда долари - Патрик Махомс го потпиша најскапиот договор во историјата на спортот

Read more

НХЛ и здружението на играчи се согласија за планот за продолжување на сезоната

Read more

Таткото на Хабиб почина од компликации од COVID-19

Read more

Прва трка од Ендуро шампионатот за 2020 над велешкото езеро Младост

Read more

Спорт

 • play_arrow

Милан го среди Јуве, бламажа на Лацио

Читај повеќе

Половина милијарда долари - Патрик Махомс го потпиша најскапиот договор во историјата на спортот

Читај повеќе
 • play_arrow
 • filter

Времеплов: 46 години од митското финале на Кројф и Бекенбауер

Читај повеќе
 • play_arrow

Камера сними гром како удира во голман

Читај повеќе

НХЛ и здружението на играчи се согласија за планот за продолжување на сезоната

Читај повеќе
 • play_arrow

Вердер избори опстанок во Бундеслигата

Читај повеќе
 • play_arrow

Автогол му ја донесе победата број 200 на Мурињо

Читај повеќе

АТП со важна промена во системот за рангирање

Читај повеќе

Кој ќе го купи Милинковиќ-Савиќ на попуст?

Читај повеќе