Какви промени воведува ЕУ за европската возачка дозвола?

Предлогот за нови правила за возачки дозволи се расправаше во Европскиот парламент.

Предложената директива на Европската Унија предвидува воведување единствена дигитална возачка дозвола, задолжителни здравствени прегледи за возачите на секои 15 години и построги правила за младите возачи.

Според предложените нови правила, возачите почетници ќе мора да поминат најмалку двегодишен пробен период во кој ќе подлежат на одредени ограничувања, возачките дозволи за мотоцикли, автомобили и трактори треба да важат 15 години, а за камиони и автобуси за пет години.

Европратениците, исто така, се согласија дека од возачите треба да се побара самостојно да ги проценат своите физички и ментални способности при издавање или обновување на возачките дозволи и дека членките на ЕУ треба да одлучат дали сакаат да ја заменат оваа самопроценка со лекарски преглед, вклучувајќи минимални стандарди за проверка видот и кардиоваскуларната состојба. Тие го поддржаа и воведувањето на дигитална возачка дозвола која ќе биде достапна на мобилен телефон и ќе биде идентична со физичка возачка дозвола, соопшти Европскиот парламент.

Тие не го поддржаа предлогот на Комисијата за скратување на рокот на важност на возачките дозволи за постарите граѓани бидејќи сакаат да избегнат дискриминација и да им го гарантираат правото на слобода на движење и учество во економскиот и општествениот живот.

За да се надомести недостигот од професионални возачи, претставниците одлучија да им дозволат на 18-годишниците да добијат дозвола за управување на камион или автобус со капацитет до 16 патници, со услов да поседуваат потврда за професионална квалификација.

Во текстот се предлага дури и на 17-годишниците да им се дозволи да добијат дозвола за управување со автомобил или камион, придружувани од искусен возач, се додава во соопштението.

Претставниците бараат возачите да бидат поподготвени за реални ситуации и свесни за ризиците, особено кога станува збор за ранливите групи во сообраќајот, како што се пешаците, децата, велосипедистите и корисниците на електрични скутери. Оттаму сметаат дека тестовите за возачка дозвола треба да опфатат возење во снежни и лизгави услови, мртви точки, системи за помош на возачот, безбедно отворање на вратите на возилата за да не се загрозат другите учесници во сообраќајот.

Потпретседателката на Европската комисија Дубравка Шуица посочува дека се работи за пробен период за возачи почетници, дигитална возачка дозвола на Европската унија, нов систем за размена на возачки дозволи од трети земји и олеснување на јазичните барања за апликантите од други земји.

„Податоците за возачите ќе бидат полесно достапни. Она што е особено важно е дека ако направите прекршок во една земја, ќе бидете санкционирани во друга земја членка“, забележува Марко Шоштариќ од хрватскиот Факултет за сообраќајни науки.

Задолжителните лекарски прегледи на секои 15 години се сметаат за контроверзни.

„Не можеме да прифатиме задолжителни медицински прегледи, особено ако се однесуваат само на возраста, а не на објективни здравствени проблеми, а особено ако тоа е единствениот начин да се види дали некој е способен да вози или не“, рече Елжбиета Катаржина Лукачијевска, член на Европскиот парламент (ЕПП).

„Намерата не е да се казнуваат возачите, туку да се заштитат сите нас кои користиме јавни површини. Како можеме да ја оправдаме идејата дека нашите возила мора да поминуваат редовни тестови, а возачите не? праша Доминик Рике, француски пратеник во Европскиот парламент (Renew).

Едно од клучните прашања е безбедноста на младите возачи, па за нив се предлага пробен период од две години.

реклама

Три уреди во домот што никогаш не треба да се исклучуваат од струја

Read more

Колку често мажите треба да ејакулираат за да го одржат своето здравје?

Read more

Суперхрана која го намалува ризикот од рак - вклучете ја во исхраната

Read more

Едно цвеќе е идеално за балконите кои повеќе се во сенка

Read more

Авто новости

Врвна прецизност и динамика: претставен новиот Cayenne GTS

Read more

Дали амонијакот може да биде алтернатива на фосилните горива?

Read more

Богати до небо: Колку заработува автомобилската индустрија?

Read more

Mazda SUV CX-80: Три реда седишта и за клиентите во Европа

Read more
 

Автомобили

Новиот хиперавтомобил на MG забрзува до стотка за 1,9 секунди

Читај повеќе
  • filter

Врвна прецизност и динамика: претставен новиот Cayenne GTS

Читај повеќе

Дали амонијакот може да биде алтернатива на фосилните горива?

Читај повеќе

Богати до небо: Колку заработува автомобилската индустрија?

Читај повеќе
  • filter

Mazda SUV CX-80: Три реда седишта и за клиентите во Европа

Читај повеќе
  • filter

Први фотографии: Новиот Citroën C3 Aircross има 7 седишта

Читај повеќе

Пад во продажбата на автомобили, производителите го преиспитуваат укинувањето на бензинците

Читај повеќе
  • filter

Ford почна да прима нарачки за најмоќниот Mustang досега

Читај повеќе

Volkswagen инвестира 2,5 милијарди евра во Кина

Читај повеќе