Колку може да заштедите на сметки со топлотна изолација на домот?

Со изолација на домот се намалуваат несаканите осцилации во температурата и се намалува потребата за дополнително греење или ладење на просториите. Со тоа, ефективно се намалуваат трошоците за енергија во домаќинството.

Основната функција на куќата е заштита од надворешните влијанија, како и создавање на пријатен и удобен простор за живеење.

Многу години пред да почнат да се градат модерни куќи и згради, нашите предци ги користеле сите достапни методи и материјали за да создадат штит од надворешните влијанија и неповолни временски услови и температури, иако не секогаш постигнувале и естетски добар резултат.

Со новите трендови, стигнаа и квалитетни материјали за термичка изолација и со нивна примена значително се намалува потрошувачката на енергија, што веднаш се одразува на трошоците.

Покрај тоа, денешните материјали за фасада нудат и многу голем избор во естетски поглед.

Некои пракси се сменија со тек на време, но термалната изолација на фасадата остана важен фактор за постигнување топлотен комфор за станарите, без разлика дали се работи за куќа, станбена или деловна зграда.

Познато е дека со неадекватно изолирани надворешни ѕидови се случува огромно губење на топлината од внатре за која плаќаме струја, огревно дрво, пелети, нафта и други извори на енергија.

Со адекватна изолација на фасадата може да се оствари финансиска заштеда и до 30%, а истовремено да се задржи константна температура и удобност во објектот, без оглед на годишното време.

Преведено во проста математика, ако во станбен простор од околу 60 квадратни метри на енергенси се трошат околу 22.000 денари годишно, со изолација на фасадата ќе се постигне заштеда до 9.000 денари годишно.

Освен заштедата на греење, со оваа мерка ќе се постигнат многу постабилни и подобри услови за живеење во тие простории и за време на летниот период.

Главна цел на елементите што ја сочинуваат надворешната заштита е да се намали губењето на топлината во зимскиот период и да се намали зависноста од уреди за ладење во летниот период.

Треба да се напомене дека најголема топлотна ефикасност се постигнува со комбинација на енергетски ефикасни прозорци, врати, таван, покрив и подрум, со што се остварува финансиска заштеда и до 70%.

Можеби е време да размислите дали квалитетна изолација треба да биде вашата инвестиција во домот за 2022 година.

реклама

Како изгледа балканско семејство на плажа?

Read more

Украинки продадоа разголени фотографии за 800.000 долари за помош на својот народ

Read more

Јаглехидрат што најдобро помага за топење на салото на стомакот

Read more

Со ракета погоден преполн шопинг-центар во градот Кременчук, има жртви

Read more

Архитектура

15 најголеми затвори во светот

Read more

15 најголеми мегапроекти на Блискиот Исток

Read more

Кога графички дизајнер ќе си поигра со архитектурата

Read more

Виетнам го доби најдолгиот стаклен мост во светот

Read more
 

Магазин

Дали ќе ја решите загатката што Илон Маск ја поставува на интервјуата за работа?

Читај повеќе

Топлотен удар: Што треба да знаете и како да се заштитите?

Читај повеќе

Кога не е добро време да ги миете забите?

Читај повеќе

Стогодишник од Шкотска сѐ уште работи и нема намера да се пензионира

Читај повеќе

Што да направите за салатата подолго да остане свежа?

Читај повеќе

Како без правосмукалка да исчистите скршено стакло?

Читај повеќе

Моден викенд Скопје со млади сили одбележа 25 сезони

Читај повеќе

Препораки како да се заштитите од високите температури

Читај повеќе

За блескави подови, во водата за чистење додајте кујнска сол

Читај повеќе