Македонска дизајнерка ја покажа иднината на модата: Tex&Tech за револуција во индустријата

АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА
/ 09.12.2022 / 14:22

Во време кога одржливоста е во фокус на модната индустрија и бројни модни брендови се ставени под лупа на активистите за нивните практики на работење, светот на технологијата не престанува да претставува проекти и иновации кои ќе го олеснат работењето и ќе го намалат отпадот во индустријата.

Еден таков проект е Tex & Tech - Текстил и технологии, што деновиве ѝ беше претставен на македонската публика. Промоцијата се одржа во просториите на Млади Хаб, додека споделените содржини останаа достапни на www.texandtech.mk.

Tex & Tech е приказ и акцент на напредокот во развој на дигиталните 3Д софтвери за моден дизајн, кои овозможуваат поедноставување на голем број технолошки процеси и зголемена ефикасност во процесот на дизајнирање и прототипирање на продуктите.

Поконкретно, целта е на дизајнерите, производителите и конзументие во текстилната индустрија да им се долови како дигиталната 3Д визуелизација покренува позитивни промени во повеќе креативни индустрии паралелно.

3Д Дизајнот на облека во улога на создавање дигитални прототипи пред реалното производство е бенефт со кој се постигнува наменско и квалитетно дизајнирање на продуктот, детално планиран процес без прекумерено или ненаменско трошење на необновливите и ограничени ресурси, што е од непроценливо значење за унапредување на одржливоста во модната и текстилната индустрија.

Автор на проектот е Ангела Доневска, текстилен инженер и 3Д моден дизајнер која го реализираше заедно со тим креативци од модната и IT индустријата.

Tex & Tech е дел од програмата за поддршка на проекти од областа на Визуелните уметности, од страна на Министерството за Култура на РСМ за 2022 година. 

Проектот опфати:

  • Виртуелна модна ревија
Remote video URL
  • Приказ на дигитални трансформации на облека
  • Виртуелна модна станица https://texandtech.mk/virtual/fashion/
  • Кратка едукативна програма за младите дизајнери

За реализација на целите беше користен софтверот Clo 3D, кој е еден од најкористените софтвери за реалистични симулации на облека, рендерирање и прототипирање на текстилни производи во виртуелна средина. Неговите модули поддржуваат голем дел од операциите на кои се темелат технолошките процеси како : моделирање и градирање на облеката, тестирање на фит користејќи аватари со различни конфекциски броеви, планирање на кројни слики и потрошок на текстил, библиотека на ткаенини и плетенини со адаптирани физички својства, бои, принтови и текстури. На овој начин овозможува виртуелно прототипирање без создавање отпад, проследено со рендерирање кое овозможува реалистични дигитални фотографии/видеа кои се користат за брендинг и промотивни цели, објаснува Доневска.

„Очекуваните резултати се директно влијание и ширење на свеста за бенефитите од познавање и имплементација на наведените технологии, како и започнување на директна примена во функционирањето на текстилната индустрија и локалните модни бизниси по потребната адаптација и инвестиција. Од аспект на младите креативци во засегнатата индустрија очекуваме зголемен интерес и ентузијазам за запознавање, изучување и примена на наведените технологии со цел достигнување компетентност за вршење на дејноста преку современи методи, поедноставно и поефикасно, следејќи ги светските текстилно-технолошки трендови“, заокружи таа.

реклама

Финансиски хороскоп за февруари: За кој знак е поволно време за почнување бизнис?

Read more

Што се случи со Месут Озил?

Read more

Кои се најчестите повреди за време на секс?

Read more

Археолози ја открија првата кафеана во светот – стара е 5.000 години

Read more

Вести

Сè поголем притисокот врз Apple и Google да го забранат TikTok

Read more

Бил Гејтс: Подобро да платам за вакцини отколку за патување на Марс

Read more

Што може најголемиот автономен електричен товарен авион во светот?

Read more

Кина успешно клонирала три „суперкрави“

Read more
 

Гик

Сè поголем притисокот врз Apple и Google да го забранат TikTok

Читај повеќе

Instagram тајно работи на наплата за верификуван профил

Читај повеќе

Бил Гејтс: Подобро да платам за вакцини отколку за патување на Марс

Читај повеќе

Колку чини денес неотпакуван iPhone од првата генерација?

Читај повеќе
  • play_arrow

Razer го претстави своето најлесно гејмерско глувче досега

Читај повеќе
  • play_arrow

Астрономски чуда со слично име, но различна природа

Читај повеќе
  • play_arrow

Што може најголемиот автономен електричен товарен авион во светот?

Читај повеќе

Зошто брзо ви се празни батеријата на телефонот?

Читај повеќе

Кина успешно клонирала три „суперкрави“

Читај повеќе