Хардвер

Microsoft новитет: Неуништливо стакло за складирање податоци

21. февруари 2020 - 17:30 | МИА

По сè изгледа Microsoft пронајде начин како да сочува поголемо количество податоци на неуништлив материјал. Новата технологија користи посебно стакло и ласери за впишување податоци.

Информацијата се внесува во тн. „воксели”.

Стаклото е прилично издржливо, така што нема да се оштети ни со врела вода, ни со челична жица, а може да издржи и температури од 260 Целзиусови степени.

Податоците впишани на стаклото, ќе го преживеат сето тоа.

Коментирај