Мисија на Уран е следна цел на вселенските истражувања

Еден од приоритетите на научниците во истражувањето на вселената е мисијата до Уран.

Досега, сонди испратени од Земјата ги „посетиле“ Марс, Венера, Сатурн, Јупитер и неговите месечини и Меркур, а Уран е запоставен. Сепак, научниците сакаат да го променат тоа, така што оваа планета стана еден од приоритетите за планетарната наука и астробиологијата.

Планот е сондата да се испрати на повеќегодишна орбитална обиколка околу Уран за да ја истражи неговата атмосфера. Оваа мисија би обезбедила исклучително важни информации за ледените џинови, а особено за Уран и неговите месечини.

Уран е неистражен леден џин, а вселенското летало на НАСА Voyager 2 само го прелета во 1986 година, на оддалеченост од околу 81.593 километри.

Иако летот беше краток, Voyager 2 успеа да открие некои тајни на Уран вклучувајќи го и фактот дека има неколку месечини. Сепак, нова мисија би го открила точниот состав на Уран, а бидејќи научниците претпоставуваат дека главно се состои од водород, хелиум, мраз и карпи, би можеле да научат многу за природата на нашиот Сончев Систем.

Планетите надвор од нашиот Сончев Систем се во голема мера ледени џинови, исто како Нептун и Уран, за кои се смета дека содржат поголеми карпести јадра и потешки елементи од водородот и хелиумот, кои се присутни во поголемите гасни џинови како Јупитер и Сатурн.

Можноста за лансирање на вселенско летало или сонда е 2031 и 2032 година, соодветно, со цел да се искористи „гравитациската прашка“ околу Јупитер и да се скрати неговиот пат до Уран на „само“ 13 години.

Уран бил откриен од Сер Вилијам Хершел во 1781 година, а неговото просечно растојание од Сонцето е 3 милијарди километри. Патот околу Сонцето се вкрстува еднаш во 84 земјини години и е четирипати поголем по дијаметар од нашата планета. Во атмосферата на Уран доминираат водород и хелиум, а оваа планета има најмалку 13 прстени и бројни месечини.

реклама

Џамија во Берлин развеа знаме со виножито

Read more
Фото: Кајгана

Размислувате да земете кредит – каква каматна стапка да изберете: фиксна или променлива?

Read more

НБА ѕвездата Бриџис брутално ја претепал сопругата

Read more

За власта новиот предлог ги содржи сите наши барања и забелешки, опозицијата излегува на протест

Read more

Наука

Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Read more

Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Read more

Откриен лек што го убива ракот со изгладнување

Read more

Нешто чудно се случува со Сонцето, можеби погрешно го набљудуваме

Read more
 

Гик

Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Читај повеќе

Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Читај повеќе

5 нови откритија за ѕвездите и галаксиите кои ни ги донесе Gaia

Читај повеќе

Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Читај повеќе

Instagram ја продолжува борбата со TikTok: Секое видео станува Reel

Читај повеќе

Трагите од вонземски живот на Марс се веројатно повеќе од 2 метра под површината

Читај повеќе

Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Читај повеќе

Археолози тврдат дека го нашле гробот на викингшкиот крал Синозабиот

Читај повеќе

Дали знаете колку ви е заштитен смартфонот од вода?

Читај повеќе