Наследството на Централните Пангејски Планини: Како некогаш биле поврзани Европа, Америка и Африка?

Шкотските Гори, Апалачите и Атлас можеби изгледаат како многу различни планински масиви, но тие некогаш биле дел од истиот голем ланец што го опфаќал суперконтинентот Пангеја. Овој гребен бил познат како Централни Пангејски Планини и се протегал од североисток кон југозапад за време на Карбониферот, Пермскиот и Тријаскиот период.

Формирањето на Централните Пангејски Планини се должи на судир на два суперконтинента, Лаурусија и Гондвана, за време на создавањето на Пангеја. На својата највисока надморска височина за време на почетокот на пермскиот период, гребенот бил сличен на денешните Хималаи.

Неверојатно е да се замисли дека Шкотските Гори, Апалачки Планини, планините Уашита во Арканзас и Оклахома и Малиот Атлас во Мароко некогаш биле дел од истиот планински венец, некогаш поврзани како Централни Пангејски Планини. За време на Пермскиот период, Централните Пангејски Планини доживеале значително физичко атмосферско влијание, што ги намалило височините на врвовите и создало многу длабоки меѓумонтански рамнини. До периодот на Средниот Тријас, планинските венци значително се намалиле во големина.

Карта на планините во Централна Пангеја за време на Доцниот Карбонифер-Ран Перм

До почетокот на периодот Јура, кој бил пред 200 милиони години, Пангејскиот синџир во Западна Европа исчезнал, оставајќи зад себе само некои планински региони одделени со длабоки морски басени. Ова резултирало со Шкотските Гори, Апалачите и Атласот што го знаеме денес.

Централните Пангејски Планини се одличен пример за тоа како геолошките процеси можат да ја обликуваат нашата планета со текот на времето. Фасцинантно е да се помисли дека овие планински венци некогаш биле поврзани и дека силите на природата полека ги трансформирале во разновидните и посебни венци што ги гледаме денес. Наследството на Централните Пангејски Планини може да се види во уникатните пејзажи и природни чуда што постојат во Шкотските Гори, Апалачите и Атласот.

реклама

Пијте го пред спиење: Напиток што го намалува шеќерот и помага при слабеење

Read more

Зошто на ЕУРО нема натпревар за 3. место? УЕФА даде објаснување

Read more

Почна сезоната на храна што го намалува ризикот од катаракта и до 43%

Read more

Трик за разладување на домот и обезбедување пријатен сон

Read more

Вести

Пиењето во авион има уникатен ефект врз телото

Read more

Како се формираат фосилите? 7 неверојатни примери

Read more

Неистражени длабочини: 10 нерешени океански мистерии

Read more

10 јули 1856 – роден е научникот Никола Тесла

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Xbox прибегна кон „хорор стратегија“

Читај повеќе
  • filter

Пиењето во авион има уникатен ефект врз телото

Читај повеќе
  • filter

Како се формираат фосилите? 7 неверојатни примери

Читај повеќе

Популарната апликација постара од Windows доби значително подобрување по над 40 години

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Неистражени длабочини: 10 нерешени океански мистерии

Читај повеќе
  • filter

10 јули 1856 – роден е научникот Никола Тесла

Читај повеќе
  • play_arrow

Новата европска ракета Ariane 6 лансирана во вселената

Читај повеќе

Дали вирусите во древните египетски мумии може да предизвикаат „чума“ денес?

Читај повеќе

Пробиени 10 милијарди лозинки: Дали вашата е меѓу нив?

Читај повеќе