Нова студија открива: Дали видео игриците се добри или лоши за менталното здравје?

Во најновото истражување учествувале 414 полнолетни гејмери, а истражувачите активно го следеле времето што го поминувале во играње игрици.

Индустријата за видео игрици е во подем. Помеѓу компјутерите, конзолите и паметните телефони, гејмерите никогаш немале повеќе избори и начини да ги играат своите омилени или сосема нови наслови. Сепак, иако игриците се забавни и полни со предизвици, тие можат да имаат и некои негативни последици - поради што често се предмет на бројни дискусии и студии.

Некои тврдат дека игриците имаат лош ефект врз добросостојбата на играчите, особено на оние што поминуваат премногу време играјќи, додека други ги нагласуваат позитивните аспекти на општата благосостојба, па дури и на когнитивните способности.

Во обид да го проучат влијанието на видео игриците врз менталното здравје на играчите, истражувачите досега спровеле бројни студии. Сепак, резултатите се далеку од конкретни. Додека некои студии покажуваат дека игриците можат да бидат штетни, други покажуваат сосема спротивни резултати. Многумина овие драстични разлики ги припишуваат на несоодветното тестирање на испитаниците, на кои во многу случаи им останувало сами да проценат колку време поминале пред конзолата, компјутерот или телефонот.

Новото истражување на Оксфордскиот интернет институт зазема поинаков пристап. Во него 12 недели била набљудувана група учесници, чии гејмерски навики ги следеле експерти во реално време. Под водство на докторантот и истражувачки автор Ник Балу, истражувачите спровеле интервјуа во различни временски периоди за да ја утврдат менталната состојба на субјектите.

Истражувањето даде многу интересни резултати. Поточно, експертите покажаа дека видео игриците немаат позитивно или негативно влијание врз менталната состојба, без оглед на тоа колку време играчите поминуваат играјќи ги своите омилени наслови.

Во истражувањето учествувале 414 возрасни лица од Обединетото Кралство и САД, со просечна возраст од 32 години. Сите тие поседувале конзоли Xbox, а за да го следат времето на играње и кога играат, истражувачите ги додале испитаниците на списокот на нивни пријатели и користеле наменска скрипта што води евиденција. Истражувачите ги анализирале гејминг сесиите во три временски рамки - 1 ден, 7 дена и 14 дена.

За време на студијата, играчите морале да пополнат анкета 6 пати, врз основа на која експертите ја проценувале нивната ментална состојба и биле земени предвид 3 аспекти:

  1. Колку среќни се чувствуваат испитаниците во тој момент;
  2. Депресивни симптоми во текот на претходните седум дена;
  3. Целокупното психолошко здравје во текот на претходните две недели.

Истражувачите ја проучувале врската помеѓу времето поминато во играње игрици и благосостојбата на испитаниците. Сепак, врска меѓу нив не била пронајдена за ниту еден од трите измерени аспекти. Исто така, не биле пронајдени докази дека промените во благосостојбата влијаеле на вкупното време за играње. Играчите кои доживеале промени во расположението или менталната состојба не ги промениле значително нивните навики за играње.

Заклучоците се уште поважни со оглед на тоа што времето поминато во гејминг не било идентично. Просечното време за играње изнесувало околу 2,1 часа дневно, но дистрибуцијата меѓу испитаниците значително се разликувала. Некои поминувале околу еден час играјќи, додека други играле игрици и повеќе од 5 часа дневно.

Покрај тоа, Балу и неговиот тим откриле дека додавањето дополнителен час играње води до промена на индикаторот за благосостојба за помалку од 0,02 поена.

Како и со секое истражување, постојат одредени услови. Прво, анкетата вклучува само возрасни од САД и Обединетото Кралство. Важен дел од играчите се изоставени - децата и тинејџерите. Исто така, истражувачите се фокусирале на играчите на Xbox, додека сопствениците на конкурентни платформи не учествувале во истражувањето. Затоа, резултатите не можат да се генерализираат за сите региони и популации.

Покрај тоа, истражувањето не ги земало предвид факторите што можат да влијаат на времето на играње игрици и менталното здравје, како што е финансискиот аспект, односно недостатокот на приход што би спречил некого да игра игрици и во исто време да влијае на неговата благосостојба. Исто така, иако истражувачите собрале одговори за животни настани кои би можеле да влијаат на менталната благосостојба, тие не ги анализирале детално.

Има уште една забелешка. Наодите од истражувањето можеби не се однесуваат на луѓе што одат во крајности, заменувајќи ги активностите како одење на работа или редовно спиење со видео игрици.

Сепак, наодите се важни и би можеле да послужат како основа за понатамошни истражувања, но и како инспирација за дополнителни студии за придобивките и штетите од играњето игрици за менталното здравје.

Студијата можете да ја најдете во списанието Technology, Mind and Behavior.

реклама

Гејминг

Nintendo конечно ги израдува фановите

Read more

Ретро PC емулатор пристигна на App Store

Read more

Xbox прибегна кон „хорор стратегија“

Read more

Се збогатија играјќи игрици - колку заработуваат најуспешните еспортисти?

Read more
 

Гик

Дали Помпеја била погодена од земјотрес во исто време со вулканската ерупција?

Читај повеќе

Се огласи Microsoft: Како да се поправи дефектот што го зафати целиот свет?

Читај повеќе

Google со тизер го најави смартфонот Pixel 9 Pro Fold

Читај повеќе

Колапс на системот ширум светот: Погодени банки, медиуми и компании, приземјени авиони

Читај повеќе
  • filter

Древна палата во која некогаш живееле папи ископана во центарот на Рим

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Паралелни универзуми - 5 докази за нивното постоење

Читај повеќе

Nintendo конечно ги израдува фановите

Читај повеќе
  • play_arrow

Што значат кратенките како QR, GPS, PDF, URL?

Читај повеќе

Дали новиот Android 15 ги претвора смартфоните во десктоп компјутери?

Читај повеќе