Регион

Од 2012 до 2018 година во Сирија и Ирак заминале 403 Косовци, се вратиле 242

29. јануари 2020 - 13:57 | МИА

Вкупно 403 граѓани на Косово заминале во воените зони кои беа под контрола на терористичката Исламска држава (ИД) во Сирија и Ирак во периодот од 2012 до 2018 година, тврди косовскиот Центар за безбедносни студии (КЦБС) во извештајот насловен „Анализа на одговорноста на Косово кон повратниците од воените зони во Сирија и Ирак“.

Како што јави дописникот на МИА од Приштина, на денешната трибина на која беше презентирана анализата, беше кажано дека од 2012 досега, од воените зони се вратиле 242 Косовци, од кои 110, повеќето жени и деца, во април минатата година.

Според КЦБС, на Владата на Косово ѝ недостасуваат кохерентни политики и има сериозни пропусти во координирањето и вклучувањето на граѓанското општество во процесот на реинтеграција на повратниците.

– Неопходно е да се воспостави кохерентен и организиран пристап за поддршка на нивната рехабилитација и реинтеграција, се вели во извештајот.

Коментирај