Опаѓа бројот на речиси половина од животинските видови во светот

Скоро половина од животинските видови во светот моментално минуваат низ фаза на намалување на големината на популацијата, покажа ново истражување.

Студијата, објавена вчера, ги испитува промените во густината на населението на повеќе од 70.000 видови животни од целиот свет, што ја прави најсеопфатната студија за овој вид досега.

Истражувачите од Универзитетот Квин Белфаст рекоа дека наодите се „драстично предупредување“ бидејќи глобалната загуба на биодиверзитетот предизвикана од човечката индустријализација е многу поалармантна отколку што се мислеше. Тие открија дека 48 проценти од видовите на Земјата моментално доживуваат пад на големината на популацијата, додека помалку од три проценти од видовите се зголемуваат во големината на популацијата.

„Кризата е многу посериозна“

Степенот на истребување на видовите традиционално се мери од категориите за закана на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), според кои на 28 отсто од животот на Земјата моментално им се заканува исчезнување. Сепак, новото истражување користеше глобална анализа на различна мерка на ризик од исчезнување, наречена „трендови на население“.

Научниците открија дека кризата со истребување е многу посериозна отколку што покажуваат традиционалните мерки засновани на категории на закани. Тие исто така открија дека 33 проценти од видовите кои моментално се сметаат за „безбедни“ од категориите за зачувување на IUCN, всушност се намалуваат и се изложени на зголемен ризик од исчезнување.

Во меѓувреме, анализата покажува дека недостатокот на видови со растечка популација покажува дека другите видови не се развиваат за да го заземат местото на изумрените видови во екосистемот.

„Се намалуваат и видови на кои не им се закануваше исчезнување “

„Овој нов метод на проучување и анализа на глобално ниво дава појасна слика за вистинскиот степен на ерозија на глобалната биолошка разновидност што традиционалните пристапи не можат да ја обезбедат“, рече д-р Даниел Пинчеира-Доносо, виш предавач по еволутивна биологија и макроекологија на Универзитетот Квин во Белфаст.

„Нашата работа е драстично предупредување за сегашната големина на оваа криза, која веќе има катастрофални ефекти врз стабилноста на природата во целина и врз здравјето и благосостојбата на луѓето.“

Водечкиот автор на студијата Кетрин Фин додаде: „Речиси половина од животните на Земјата за кои се достапни проценки моментално се намалуваат. За да бидат работите уште полоши, многу животински видови за кои се сметаше дека не се изложени на ризик од истребување, всушност се во прогресивен пад“.

Глобалното губење на биолошката разновидност се смета за еден од најсериозните предизвици за човештвото во наредните децении, кој влијае на функционирањето на екосистемите, производството на храна, ширењето на болестите и стабилноста на глобалната економија.

реклама

Се гради највисоката кула во светот, ќе биде висока 1.000 метри

Read more

Експертите предупредуваат на „тивкиот убиец“ без симптоми

Read more

Што се добива кога ќе завариш две Југо коли во една?

Read more

Неделен хороскоп од 25 септември до 1 октомври

Read more

Наука

Научници пресметаa кога Земјата ќе биде погодена од астероид со моќност од 22 атомски бомби

Read more

Решена е децениската мистерија што ги прави отпечатоците од „копита“ на дното на океанот

Read more

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Read more

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Read more
 

Гик

Windows 11 добива голема надградба, фокус на една функција

Читај повеќе

Научници пресметаa кога Земјата ќе биде погодена од астероид со моќност од 22 атомски бомби

Читај повеќе

Решена е децениската мистерија што ги прави отпечатоците од „копита“ на дното на океанот

Читај повеќе

Apple започна со продажба на iPhone телефони произведени во Индија

Читај повеќе

Робот ќе пребарува објекти што горат и ќе наоѓа луѓе што треба да се спасат

Читај повеќе
  • filter

Xiaomi ги претстави Redmi Note 13, 13 Pro и 13 Pro+

Читај повеќе

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Читај повеќе
  • play_arrow

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Читај повеќе

Xiaomi Redmi Note 13 Pro ќе има невообичаено висок капацитет на меморија и брзина на полнење

Читај повеќе