Пет моќни навики со кои ќе станете успешен лидер

Сигурно веќе сте ја слушнале изреката дека лидер не се раѓа, лидер се создава.

Како и за многу други работи во животот, треба да имате вроден потенцијал или талент за да бидете успешни, но сѐ останато зависи од тоа како ќе го искористите тоа и колку сте подготвени да работите на себе и своето усовршување.

Кога ќе поминете некое време со вистински лидер, веднаш ќе почнете да го препознавате нивното однесување и некои навики што им се карактеристични на сите успешни луѓе.

Некои од овие навики и карактеристики не се видливи на прв поглед, напротив се суптилни и токму најдобрите лидери ги прават нештата на начин на кој не се наметнуваат, а сепак даваат резултати.

Ова се пет навики на успешните лидери што може да ги примените за да бидете успешни во своето поле на работа:

Постојано доусовршување

Вистинските лидери се и постојани ученици. Тие секогаш сакаат да стекнат повеќе знаење, нови вештини, да се подобрат во она што го прават и начинот на кој го прават тоа, а таквата енергија ја пренесуваат и на луѓето околу себе. Знаат дека треба да го дочекаат новото време подготвени и затоа се опремуваат со неопходните вештини за тоа.

Се опкружуваат со успешни луѓе

Луѓето кои се стремат кон успех заснован на трудољубивост и знаење знаат дека треба постојано да учат и тоа од сопственото опкружување. Тие не се плашат да го споделат своето знаење и веруваат во делење на знаења и вештини. Затоа се опкружуваат со подеднакво успешни и способни луѓе покрај кои и самите црпат идеи и енергии и се помагаат да остварат поголеми цели. Тие знаат дека успехот не вреди ништо ако од него нема корист поширокото опкружување.

Маратонци, не спринтери

Успешните лидери го прифаќаат фактот дека подобрувањето е процес. Тие се исклучително стрпливи и не очекуваат да постигнат резултати преку ноќ. Напротив, тие знаат дека чекорите што ги прават секој ден водат кон раст со тек на време. Најдобрите лидери не го преценуваат она што може да го направат за кратко време, ниту го потценуват она што може да го постигнат на долги патеки.

Отворени се за критика

Успешните луѓе не се колебаат да побараат совет или мислење за тоа што го работат, а добиените информации и критики ги прифаќаат отворено и ги доживуваат како шанса за личен развој, а не напад. Преземаат одговорност за направеното и на тој начин ја градат атмосферата во работната средина. Тие знаат дека од грешките треба да се учи и дека некои од најголемите откритија на светот биле остварени после многу неуспешни обиди.

Човечност

Ова повеќе се вбројува во лични карактристики, отколку во навики, но и човечноста треба да се практикува за да има ефект. Вистинските лидери знаат дека успехот зависи од целиот тим. Тие го гледаат секој член на тимот како индивидуа – нивните доблести и маани, нивните вештини, карактерни црти, услови на работа, лични приказни... Имаат увид во тоа што им треба на луѓето со кои работат и се трудат да им овозможат што е можно подобри услови за работа и личен развој, без страв дека ќе бидат надминати или засенети. Напротив, се радуваат на туѓиот успех и знаат дека тоа ќе им помогне кон градење на својот успех.

реклама

10 места во светот каде ајкулите најчесто напаѓаат

Read more

Научниците открија кој стои зад мистериозните убиства на ајкули во Јужна Африка

Read more

Хороскопски знаци кои најмалку си одговараат и најчесто се разделуваат

Read more

Што да очекуваме од Сончевата бура која утре ќе ја погоди Земјата?

Read more

Живот

Адел и Ребел Вилсон за драстичното слабеење: Не те дефинираат килограмите, ти си повеќе од тоа

Read more

Неделен хороскоп: За Лавовите пари, за Скорпиите љубов

Read more

Дали самоубиството е себичен избор?

Read more

Што треба да знаете ако често пиете вода од пластично шише?

Read more
 

Магазин

Адел и Ребел Вилсон за драстичното слабеење: Не те дефинираат килограмите, ти си повеќе од тоа

Читај повеќе
  • play_arrow

10 лоши вечерни навики поради кои се дебелеете

Читај повеќе

Неделен хороскоп: За Лавовите пари, за Скорпиите љубов

Читај повеќе
  • play_arrow

15 неверојатни футуристички авиони

Читај повеќе

Љубезноста не е „пуштање“: Дали знаете да ја направите разликата?

Читај повеќе
  • filter

Како изгледа луксузен нуклеарен бункер од 17,5 милиони долари?

Читај повеќе

Војник на ОН бара девојче со кое се фотографирал за време на војната во Босна

Читај повеќе

Дали самоубиството е себичен избор?

Читај повеќе

Што треба да знаете ако често пиете вода од пластично шише?

Читај повеќе