Индустриска револуција 4.0

Пет технологии кои ќе ја променат светската трговија

На Светскиот економски форум, извоени се пет технологии кои ќе смета дека ќе го променат начинот на светската трговија.

Пред сè, тоа се 3D принтерите кои посебно беа корисни за време на пандемијата на коронавирусот, кога беше прекинат глобалниот ланец на снабдување, а 3D принтерите се користеа за производство на заштитна опрема и тестови за вирусот.

„Интернетот на нештата” или мрежата на различни предмети поврзани со интернет, а која може да се користи за различни цели. На пример, кога е загрозен транспортот, може да се користи за проценка колку пратки ќе доцнат или за управување со робата во магацините.

Автономните роботи веројатно ќе го променат револуционерно товарањето и растоварањето на пристаништата. Моментално само 3% од терминалите за стоки ширум светот се автоматизирани.

Кон промените на начинот на кој се одвива трговијата ќе допринесе и 5G мрежата која комуникацијата ќе ја направи побрза и поедноставна. Ќе овозможи управување со процесите и извршување на различни работи и активности на дистанца во реално време.

Блокчејн технологијата ќе ги модернизира процесите на царината и процесот на сертификација. Ова ќе се одрази и на осигурувањето, интелектуалната сопственост и можноста за следење на текот на испорака на производите и услугите.

Спомнатите технологии се дел од четвртата индустриска револуција.

реклама

Порно ѕвезда ги открива најголемите лаги за индустријата за возрасни

Read more

Нема бегање од летачката рака на законот: Дронот гледа сѐ

Read more

Страшно невреме во Италија, град уништи стотици автомобили

Read more

Сите очи во Токио денеска беа вперени во Русинката Ангелина

Read more

Вести

Луѓето загадуваат, а паметен робот ќе им ги чисти плажите од отпушоци

Read more

Мозочен имплант овозможи парализирано лице да „изговори“ цели реченици

Read more

Рускиот модул на МВС изгоре во атмосферата, ќе го замени „Наука“

Read more

Антителата по втората доза на Sinovac ослабуваат по шест месеци

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Читај повеќе

Рендерите го открија изгледот на Motorola Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Луѓето загадуваат, а паметен робот ќе им ги чисти плажите од отпушоци

Читај повеќе
  • play_arrow

Мозочен имплант овозможи парализирано лице да „изговори“ цели реченици

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 10 нови видеоигри во август 2021

Читај повеќе

Што ново ќе донесат Samsung Galaxy Z Flip 3 и Z Fold 3?

Читај повеќе

Рускиот модул на МВС изгоре во атмосферата, ќе го замени „Наука“

Читај повеќе
  • play_arrow

Италијанското МНР преку игрица ќе го промовира туризмот

Читај повеќе

Антителата по втората доза на Sinovac ослабуваат по шест месеци

Читај повеќе