Размислувате да земете кредит – каква каматна стапка да изберете: фиксна или променлива?

Одлуката за земање кредит содржи неколку дополнителни одлуки, меѓу кои една од најважните сигурно е дали ќе избереме фиксна или променлива каматна стапка. Многу корисници на кредити не ни знаат која е разликата и зошто би избрале фиксна, а не променлива, или обратно.

Фото: Кајгана
Фото: КАЈГАНА

Основната разлика помеѓу фиксните и променливите каматни стапки е во тоа што фиксната не се менува при отплата на кредитот, без оглед на условите и промените што се случуваат во светот, додека променливата, како што кажува самото име, се менува и подлежи да се промени поради различни фактори, како што се инфлацијата, економската криза и многу други промени и проблеми во светот на економијата и политиката.

Фиксна каматна стапка значи стапка која е непроменета во текот на договорниот период на заемот или депозитот. Затоа, тој е на исто ниво како првично договореното и не може да се менува до крајот на отплатата на заемот. Со оглед на нестабилноста на пазарот поради различни фактори, моментално кредитите со фиксна каматна стапка претставуваат најмал ризик за корисникот, додека променливата или променлива каматна стапка подлежи на можни промени во текот на периодот на заемот. Во пракса тоа значи дека банката има право да ја промени каматната стапка во согласност со договорот. Така, износот на ратата може да се зголеми или намали во зависност од движењето на каматните стапки во периодот на отплата на кредитот. Овој тип на каматна стапка почесто се склучува за долгорочни заеми.

Предноста на фиксната каматна стапка е што клиентите однапред знаат колкава камата ќе платат за одредена сума на кредитот. Она што е предност во еден момент може да стане неповолна положба, бидејќи во случај на промена на факторите кои влијаат на каматната стапка, фиксната каматна стапка ќе остане иста, без оглед на споменатите промени. Главниот недостаток на фиксната каматна стапка е нејзината висина. Имајќи предвид дека ги спречува сите можни ризици од промени во иднина, обично е малку повисока од променливата.

Оние кои, пак, се одлучуваат за променлива каматна стапка, се согласуваат не само да не го знаат однапред конечниот износ на каматата што ќе ја платат, туку и со можноста таа да биде помала или евентуално повисока од почетната. Но, и кај променлива каматна стапка, постои еден фиксен дел, кој е дефиниран со договорот, додека другиот дел е променлив и зависи од движењето на референтната пазарна каматна стапка за одредена валута. Токму промените во тој променлив дел влијаат на вкупната каматна стапка која се плаќа како провизија за земање кредит.

реклама

Во кои години жените имаат најголем сексуален нагон?

Read more

Босна има мал излез на море, но и една прекрасна плажа

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Read more

Живот

Четири едноставни работи кои целосно ќе ви го променат животот

Read more

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Read more

Се оствари неславното предвидување на Баба Ванѓа за 2022 година

Read more

Супер трикови за патување: Како да ја испеглате облеката без пегла

Read more
 

Магазин

Од преголема концентрација стануваме уморни, научниците открија зошто

Читај повеќе

Четири едноставни работи кои целосно ќе ви го променат животот

Читај повеќе

Три причини зошто не е добро да пиете вода во текот на оброк

Читај повеќе
  • play_arrow

Моментот кога Дубаи „исчезна“ во песочна бура

Читај повеќе

Во кои години жените имаат најголем сексуален нагон?

Читај повеќе

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Читај повеќе

Пет причини зошто одењето по песок е здраво

Читај повеќе

Хормонот на стрес ги продолжува симптомите на ковид, покажа студија

Читај повеќе

Се оствари неславното предвидување на Баба Ванѓа за 2022 година

Читај повеќе