Сахара и Антарктик се послични отколку што мислиме

Делува неверојатно, но Сахара и Антарктик навистина имаат многу заеднички особини.

Лево: Сахара; десно: Антарктик

Пустинските предели се распространети ширум нашата планета и, за разлика од генералното мислење, не се условени со толку топла клима. Сите пустини на светот за заедничка особина го имаат малото количество на дожд кое паѓа на годишно ниво. Кога одредена област годишно добива помалку од 250 милилитри дожд, таа можеме да ја сметаме за пустина, пишува World Atlas.

Кога ќе помислиме на пустина, начесто замислуваме жежок песок и речиси целосно отсуство на жив свет, бидејќи само мал број на животински видови можат да преживеат во такви сурови услови. Сепак, факт е дека скоро една милијарда луѓе живеат во области кои се квалификуваат како пустини.

Зајдисонце на Сахара

Антарктик е исто така пустина, иако целиот е замрзнат и температурите се многу поразлични отколку во Сахара. На Антарктикот не врне дожд, што е одлучувачки фактор кој речиси целиот континент го квалификува како пустина.

Ниска влажност на воздухот

Покрај малите количини на дожд на годишно ниво, сите пустини се одликуваат и со навистина ниска влажност на воздухот. Во пустините нема доволно вода на почвата која би испарувала и би создавала облаци, која потоа би ја вратила водата преку дожд. Во тропските пустини температурата на воздухот малку над површината е толку висока што создава рефлексирачка светлина на слојот врел воздух. Овој пустински феномен се нарекува фатаморгана.

Големи температурни разлики

Разликата помеѓу дневните и ноќните температури се екстремни во повеќето пустини. Во пустината Чивава, на пример, највисоката дневна температура достигнува 37°C, но навечер се спушта на 0°C.

Причината за брзото и нагло опаѓање на температурата лежи во непостоењето на облаци над пустините кој би спречиле ладење на тлото по заоѓањето на сонцето. Влажноста на воздухот за време на ноќта воглавно останува иста, што значи дека не постои ништо што би спречило топлиот воздух да побегне во атмосферата.

Единственото место во пустините на кое често може да се најде вода се нарекува басен. Тоа е длабока и голема дупка на површината од тлото во која може да се задржи дождовницата, а понекогаш може да се создаде и привремено езеро доколку дојде до невреме или поплава.

Силни ветрови

Поради недостатокот од дрвја, а често и било каква вегетација, ветровите силно дуваат во пустините бидејќи нема што да ги сопре. Ветровите кои достигнуваат брзина од 100 км/ч создаваат дини нанесувајќи песок. Површината на песочните пустини константно се менува, а ветровите ги поместуваат дините дури и по неколку метри на годишно ниво.

Песочните бури во Сахара ги подигнуваат честичките песок многу високо во атмосферата. Песок од Сахара, носен од ветровите, патува преку Атлантскиот Океан и заслужен е за идиличното портокалово-жолтеникаво зајдисонце на Флорида.

Зајдисонце на Флорида
реклама

Како изгледаат првите Viber стикери со македонски знаковен јазик?

Read more

Ненаситни за секс: Хороскопски знаци со најсилно либидо

Read more

Русија официјално ги прогласи САД и Чешка за непријателски држави

Read more

Какви промени да очекувате ако трчате редовно цел месец?

Read more

Чек дис аут

Мислиш дека ги знаеш најпознатите лого дизајни?

Read more

Како да му пристапите на куче на безбеден начин?

Read more

Моментот кога гром удира во вулкан за време на ерупција

Read more

Пловечки тенк – најновото чудо што доаѓа од Индонезија

Read more
 

Магазин

  • play_arrow

Какви промени да очекувате ако трчате редовно цел месец?

Читај повеќе
  • play_arrow

За меки стапала - домашен спа педикир со две состојки

Читај повеќе
  • play_arrow

Принц Хари: Стисни заби и заврши си ги должностите? Не го сакав тоа

Читај повеќе

Ненаситни за секс: Хороскопски знаци со најсилно либидо

Читај повеќе
  • play_arrow

Лосос на три начини

Читај повеќе

Кои се протоколите и условите за патување и престој во Грција?

Читај повеќе

Зголемувањето на дозата на антибиотици може да „зајакне“ некои бактерии

Читај повеќе
  • play_arrow

Мислиш дека ги знаеш најпознатите лого дизајни?

Читај повеќе
  • play_arrow

Како да му пристапите на куче на безбеден начин?

Читај повеќе