Сè што треба да знаете за чистењето на клима-уредот

Внатрешноста на клима-уредот е, како влажно и темно место, погодно за развој на разни микроорганизми, габи и бактерии. Научете сами да го чистите вашиот клима-уред.

Летото започна. За многумина е речиси невозможно да се замисли да се биде во која било просторија во овие топли месеци без вклучена клима. Меѓутоа, за да може клима-уредот да работи со полн капацитет кога е најпотребно, важно е еднаш годишно да се врши темелно чистење на уредот. Ако веќе не сте го исчистиле, време е да преземете акција.

Внатрешноста на клима-уредот, како влажно и темно место, е многу погодна за појава и развој на разни микроорганизми, габи и бактерии. Имајќи предвид дека најголемиот дел од нечистотијата останува на филтерот, особено е важно да се внимава на чистењето на филтерот на клима уредот.

Чистењето на климатизерот подразбира дека и надворешните и внатрешните единици на климатизерот се целосно исчистени и дезинфицирани, заедно со детално чистење на филтерот на климатизерот и проверка на состојбата на фреон, а сето тоа ќе се дискутира во овој текст.

Доколку клима уредот не се чисти редовно, тоа може да предизвика појава на непријатни мириси кога работи клима уредот, па дури и да доведе до циркулирање на воздухот во просторијата полна со штетни микроорганизми. Ако клима уредот не се одржува, функцијата на филтерот исто така може да ослабне и самиот клима уред да лади полошо.

Доколку се прашувавте како да ја исчистите домашната клима и од каде треба да започнете, ви предлагаме да започнете со читање на упатството за користење што доаѓа со клима уредот и да обрнете внимание на делот што зборува за чистење и одржување на вашиот уред. Ова е важно за да се исчисти клима уредот на вистински начин, особено ако имате модел со некои посебни функции, што бара повнимателно ракување.

ВАЖНО: Пред да започнете со чистење на клима уредот, проверете дали уредот е исклучен и дека кабелот за напојување е извлечен од ѕидниот штекер.

Чистење на надворешниот дел на клима-уредот

За чистење на надворешната единица на климатизерот, можете да користите благ агенс на база на киселина, бидејќи на тој дел од клима уредот често се формираат тврдоглави дамки и се таложат разни нечистотии. Надворешната единица можете да ја исчистите и со специјално средство за чистење климатизери. Секако, се подразбира дека надворешната единица на вашиот клима уред треба да биде лесно достапна за да можете безбедно да ѝ пристапите. Ако тоа не е случај, не ризикувајте, туку препуштете го чистењето на надворешната единица за климатизација на професионалци.

Испрскајте или истурете малку средство за чистење на крпа и темелно избришете ја надворешната единица на клима уредот. Обрнете особено внимание при чистење на електричните делови, бидејќи тие се особено чувствителни.

Работата на вентилаторот треба да се провери со надворешната единица на клима уредот, потоа дали решетката е чиста, компресорот работи правилно, како и состојбата на фреонот. Со оглед на тоа што честопати е потребна употреба на специјални алатки, се препорачува деталната проверка и проверка на надворешната единица за климатизација да ја оставите на овластен сервисен центар.

Чистење на внатрешниот дел на клима-уредот

Кога ја чистите внатрешната единица на клима-уредот, треба да го прочитате и делот за одржување на внатрешноста на клима-уредот во упатството за употреба. Ова е од особено значење ако вашиот климатизер има посебен филтер кој бара деликатно чистење или посебен третман.

Проверете дали климатизерот е исклучен и кабелот за напојување е исклучен од ѕидниот штекер, а потоа отворете го капакот на клима уредот и подигнете го нагоре. Под капакот се наоѓаат филтрите на уредот, кои треба да ги отстраните за да ги исчистите и измиете.

Можете да ги исчистите филтрите на клима-уредот така што ќе ги потопите во млака вода и ќе додадете средство за чистење на клима уредот или малку сапун или детергент за миење садови.

Оставете ги филтрите потопени до 30 минути, а потоа исплакнете ги под проток на млака вода. Доколку сакате дополнително да ги дезинфицирате филтрите, можете да истурите малку 70 отсто алкохол на крпа и со неа да ги избришете филтрите, па повторно да ги исплакнете под млаз млака вода. Откако ќе ги исчистите и дезинфицирате филтрите, оставете ги настрана додека целосно не се исушат, а потоа вратете ги во клима-уредот.

Додека филтрите се надвор, можете да земете правосмукалка и да ја користите за внимателно чистење на вишокот прашина и нечистотија од внатрешноста на климатизерот. За целосно, детално чистење на внатрешната единица, најдобро е да се јавите кај овластен сервисер.

Колку често треба да се чисти клима-уредот?

Таканаречениот „голем сервис“ на клима уредот е доволно да го правите еднаш годишно, а чистењето на филтерот на клима уредот можете да го правите еднаш месечно.

Ако живеете во домаќинство со многу пушачи, се препорачува да го чистите филтерот еднаш на секои две недели, па дури и секоја недела.

Доколку планирате посериозно и посериозно чистење на клима уредот, веројатно е најбезбедно оваа работа да ја препуштите на професионалци.

За оној дел од чистењето што можете сами да го направите, следете ги упатствата што можевте да ги прочитате во овој текст, со задолжително почитување на упатствата од прирачникот на производителот.

Редовното одржување на клима уредот го продолжува работниот век на уредот и го прави воздухот во вашиот животен или работен простор почист и поздрав.

реклама

Живот

Полната Месечина на 21 јули носи турбуленции: Кој хороскопски знак ќе „пукне“?

Read more

Дали родителскиот инстинкт кај човекот е вроден?

Read more

Летување во Југославија: Сиромашни, ама среќни

Read more

Како да ги избегнете штетните последици од користењето клима-уред?

Read more
 

Магазин

Како по природен пат да го намалите лошиот холестерол?

Читај повеќе

Полната Месечина на 21 јули носи турбуленции: Кој хороскопски знак ќе „пукне“?

Читај повеќе

Жените кои работат во ноќни смени се изложени на поголем ризик од канцер

Читај повеќе

Дали родителскиот инстинкт кај човекот е вроден?

Читај повеќе

Кардиолог објасни како телото страда при екстремни жештини

Читај повеќе
  • play_arrow

Летување во Југославија: Сиромашни, ама среќни

Читај повеќе

Редовниот секс го подобрува помнењето

Читај повеќе

Како да ги избегнете штетните последици од користењето клима-уред?

Читај повеќе

Лекови кои предизвикуваат алергиска реакција кога сте изложени на сонце

Читај повеќе