Што всушност е Супермесечина?

Зошто се појавува, што претставува и зошто е супер? Веројатно овие прашања секој си ги поставува кога доаѓа периодот на Супермесечината.

Додека кружи околу Земјата, овој природен сателит минува низ фази кои ја одредуваат неговата положба во однос на Земјата и Сонцето. Кога Месечината, Земјата и Сонцето ќе се порамнат така што Земјата да е на средина, односно Месечината и Сонцето да бидат на спротивните страни во однос на Земјата, во тој случај гледаме полна Месечина; додека, на пример, фазата нова Месечина се случува кога Месечината и Сонцето се на иста страна во однос на Земјата.

Месечината околу Земјата не патува по траекторија на правилен круг, туку нејзината патека е елипсеста, а за време на движењето се приближува и се оддалечува од Земјата. Едно цело свртување околу Земјата прави за 27 денови, 7 часа и 11,5 секунди и се нарекува сидерички месец.

Најоддалечената точка на оваа елипсеста патека се нарекува апсида и во просек е оддалечена 405.500 километри од Земјата. Најблиската точка е перихел и во просек се наоѓа околу 363.300 километри од нашата планета. Секој месец Месечината ги достигнува своите апсида и перихел.

Полната Месечина може да се појави во било која точка долж елипсестото патување, но кога полната Месечина се случува на или блиску до перихелот, изгледа поголема и посветла од стандардната полна Месечина. Тогаш се нарекува Супермесечина.

Перихелска сизигија

Бидејќи Супермесечината не е официјален астрономски поим, нема дефиниција за тоа колку треба полната Месечина да биде близу до перихелот за да се нарече „супер“. Општо земено, Супермесечина се однесува на полна Месечина која е на 90% или поблиску до перихел.

Точниот израз што се користи во науката е перихелска сизигија. Сизигија е порамнување на три небесни тела, во овој случај Сонцето, Месечината и Земјата. Сепак, перихелската сизигија не звучи поетски како Супермесечина.

Remote video URL
Големина

Како што било кога се приближува до оној кој набљудува, така и Супермесечината изгледа поголема од просечната полна Месечина. Кога е најголема, може да изгледа за 14% поголема во дијаметар од најмалата полна Месечина.

За време на Супермесечината, честопати се појавуваат нереални слики во медиумите. Техниката, која вклучува употреба на долг телефото објектив за фотографирање на Месечината покрај згради или други предмети ја прави Месечината огромна во споредба со нејзината околина. Овој ефект може да создаде одлични фотографии, но нема никаква врска со Супермесечината. Всушност, овие фотографии можат да се направат за време на која било фаза на Месечината, но тие веројатно ќе се користат во приказни што ја промовираат супермесечината.

Осветлување

Полната Месечина е светла, а Супермесечината е уште посветла! Сончевата светлина што се рефлектира од Месечината за време на нејзината целосна фаза е доволно светла да фрла сенки на Земјата. За време на Супермесечината, таа светлина може да се зголеми до 30% како резултат на тоа што Месечината се приближува до Земјата, што е феномен објаснет со обратниот квадратен закон.

Лаги и измислици

Супермесечината нема да предизвика екстремни поплави, земјотреси, пожари, вулкански ерупции, тешки временски услови или цунами, и покрај она што неточни и ненаучни шпекуланти може да сугерираат.

Тагови
реклама

Порно ѕвезда ги открива најголемите лаги за индустријата за возрасни

Read more

Интересни факти кои веројатно не ги знаете за машкиот оргазам

Read more

Американски дипломат дрогирал и силувал 23 девојки додека работел во амбасада во Мексико

Read more

Тетовка од сопругот украла 400.000 швајцарски франци

Read more

Наука

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Read more

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Read more

Научници открија 28 непознати вируси замрзнати во глечери

Read more

Изум на иднината: Биоразградлива пластика што се распаѓа на сонце и воздух

Read more
 

Гик

Motorola ги претстави Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе

Профитот на Facebook поголем за 10 милијарди долари во вториот квартал од лани

Читај повеќе
  • play_arrow

Почна да работи најмоќната приливна турбина во светот

Читај повеќе

Xbox Series X и S се најбрзо продаваните Xbox конзоли

Читај повеќе

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Читај повеќе

Политичка трка за вселената: Што ќе биде „Окото на Саурон“ што го гради ЕУ?

Читај повеќе

Google и Facebook воведуваат задолжителна вакцинација за вработените во САД

Читај повеќе
  • play_arrow

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Читај повеќе

Рендерите го открија изгледот на Motorola Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе