Симпозиум за биомедицина: Во која насока се движи македонската наука?

На 31.01.2020 во аудиториумот на Жан Митрев Клиниката со почеток во 11:30 до 17:00 часот ќе се одржи еднодневен настан, Симпозиум за биомедицина: Во која насока се движи македонската наука?

Целта на симпозиумот ќе биде запознавање со македонската наука презентирана преку работата на реномирани научници коишто работат во Македонија.

Настанот е организиран од Научната единица и Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во Жан Митрев Клиниката.

Организаторите нагласуваат дека го охрабруваат поставувњето прашања и отворањето дискусии во текот на настанот.

Говорници на симпозиумот ќе бидат:

Д-р Александар Петличковски од Институтот за имунобиологија и Хуман Генетика при Медицинскиот факултет – “Интолеранција на глутен, модерна епидемија?”

Д-р Горан Кунгуловски, Био Инженеринг Доо – “Генетски аберации во епигенетски фактори и нивната улога во канцерната биологија и имунотерапијата”.

Д-р Катарина Давалиева, Истражувачки центар за генетско инженерство и биотехнологија “Георги Д. Ефремов” при МАНУ – “Откривање на биомаркери со квантитативна протеомика: Искуства во ИЦГИБ”

Д-р Митко Младенов, Природно-математички факултет, УКИМ – “BK каналите се медијатори на вазоактивниот ефект на континуирано присутен NO”.

Д-р Родни Росалиа, Жан Митрев Клиника – “Имуниот систем и кардиоваскуларните болести: инфламацијата е асоцирана со лош клинички исход после кардиоваскуларна операција”

Ќе бидат вклучени и кратки презентации на млади лекари.

Настанот е бесплатен и е наменет за сите млади научници, ентузијасти за наука, членови на научни тимови, дипломци, магистранти, докторанти, професори и лекари.

Бидејќи бројот на седишта во аудиториумот е ограничен, заинтересираните треба да го потврдат своето присуство на e-mail адресата genetskalab@zmc.mk.

реклама

Македонија

Нови 85 случаи од 1.188 тестирања за COVID-19

Read more

Стојанов: Никој не знае до кога ќе трае КОВИД-от, но животот мора да тече

Read more

Интерес за купување нови станови има, но цените нема да паднат

Read more

Расте бројот на разводи и на просечната возраст за склучување прв брак

Read more

Вести

Дневен преглед на состојбата со COVID-19 во светот

Читај повеќе

Се зголемува бројот на заразени во Грција, регистрирани 203 нови случаи

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Малолетник загина, 20 луѓе повредени во вооружен инцидент во Вашингтон

Читај повеќе

Нови 85 случаи од 1.188 тестирања за COVID-19

Читај повеќе

75 години од нуклеарното бомбардирање на Нагасаки

Читај повеќе

Стојанов: Никој не знае до кога ќе трае КОВИД-от, но животот мора да тече

Читај повеќе

Интерес за купување нови станови има, но цените нема да паднат

Читај повеќе

Тешко повреден велосипедист во Скопје

Читај повеќе

Нов Зеланд: 100 денa без ниту еден локално пренесен случај на COVID-19

Читај повеќе