Србија ги легализираше „автомобилите без возачи“

Тестирањето на автономните возила ќе биде можно со посебна дозвола.

Министерството за внатрешни работи на Србија донесе правилник за условите за автономно возење во кој се прецизирани условите под кои се врши автономното возење и постапката за издавање дозвола за тестирање на автономно возило.

Тестирање на автономни возила може да врши правно лице со седиште во Србија, врз основа на дозвола издадена од територијално надлежната организациска единица на Министерството за внатрешни работи на чија територија се врши тестирањето, пишува еКапија.

Може да се издаде дозвола за едно или повеќе автономни возила, тип L7 со фабрички затворена каросерија, M1 или N1, вклучително и автоматизација на возење на ниво 4, за период не подолг од една година.

Во зависност од спецификите на секое поединечно барање, може да се одреди целодневно тестирање, тестирање во пократок период или најдолго времетраење на секое поединечно возење, а може да се утврди и дека тестирањето се врши само за време на дневен престој.

Меѓу другото, правилникот предвидува дека доколку на пр. тестира возило на ниво 3 или пониско, возачот мора да биде на возачкото седиште, а ако возилото на ниво 4 се тестира, возачот мора постојано да седи во првиот ред седишта зад ветробранското стакло, подготвен да ја преземе контролата на возилото во секое време и поставен така што е положбата на неговите раце, нозе и тело така што никогаш не ја губи контролата над возилото.

Должност на возачот, како што е наведено во правилникот, е да го надгледува возењето на пат и системот за автоматско возење, при што мора да биде подготвен да ја преземе контролата над возилото во сите случаи кога би била загрозена безбедноста на сообраќајот на патиштата.

реклама

„Златна крвна група“ – ја имаат помалку од 50 луѓе во светот

Read more

4 намирници што го зајакнуваат имунитетот можат да го продолжат животот

Read more

Подгответе се за пролет: 5 парчиња што мора да ги имате во вашата гардероба

Read more

Излезе трејлер за филмот со жешката секс сцена на Елизабет Харли во режија на син ѝ

Read more

Авто новости

Какви промени воведува ЕУ за европската возачка дозвола?

Read more

Илон Маск најавува 0-100 км/час за помалку од секунда

Read more

Кои половни автомобили најчесто се со вратена километража?

Read more

10 работи кои автомеханичарите никогаш не би ги направиле со својот автомобил

Read more
 

Автомобили

Какви промени воведува ЕУ за европската возачка дозвола?

Читај повеќе

Илон Маск најавува 0-100 км/час за помалку од секунда

Читај повеќе

Кои половни автомобили најчесто се со вратена километража?

Читај повеќе

10 работи кои автомеханичарите никогаш не би ги направиле со својот автомобил

Читај повеќе

Како да се ослободите од кондензација и влага во автомобилот?

Читај повеќе

Renault Scenic E-Tech е автомобил на годината во Европа

Читај повеќе

Што значат бројките и буквите на гумите?

Читај повеќе
  • filter

Подновен најмалиот Audi - што има ново?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Поблиску до ѕвездите со концептот Chrysler Halcyon

Читај повеќе