античка Грција

play_arrow
filter

Што е древниот компјутер - механизмот Антикитера?

Антикитера е веројатно еден од првите аналогни компјутери некогаш направени.
Read more
filter

5 изуми од древна Хелада без кои не би можеле да го замислиме светот

Лулката на западната филозофска мисла, древната Елада, донела многу пронајдоци без кои не би можеле да го замислиме модерниот живот.
Read more
filter

Таму се родил Ѕевс: 8 интересни факти за Крит

Крит е остров со неверојатна убавина чија историја е испреплетена со бројни легенди, место кое води кон размислување за тоа каде завршуваат митовите и каде започнува реалноста.
Read more

Кои биле 9-те музи на хеленската митологија и какви моќи имале?

Музите биле составен дел од уметничкиот развој на древна Хелада, а на нив им се обраќале сите уметници и научници.
Read more
filter

15 јуни 1873, конечно била откриена Троја

По неколкувековна потрага конечно била откриена вистинската локација на легендарниот хомеров град Троја.
Read more

Од каде потекнува митот за врколаците?

Врколакот во современиот свет е еден од омилените ликови меѓу љубителите на фикцијата, но, иако можеби не изгледа така, ова влакнесто суштество не е креација на модерното доба.
Read more

Дали Хелените ја откриле Америка многу пред Колумбо?

Официјалното откривање на Америка му се припишува на Кристофер Колумбо, иако со сигурност се знае дека векови пред него во Северна Америка стигнале Викинзите.
Read more

Многу житарки и „супа од крв“: Како се хранеле античките Спартанци?

Исхраната, како и сè во Спарта, била подредена према добриот воин - неговата сила и здравје - никако за уживање.
Read more
реклама

Цел интернет пука сеир со роботот на Илон Маск 

Read more

Еврото зајакна, инфлацијата во еврозоната рекордна

Read more

Руски астролог открива кои три хороскопски знаци ќе имаат најмногу среќа во 2023 година

Read more

Емили Ратајковски го критикуваше филмот за Мерилин Монро: Правиме фетиш од женската болка

Read more