малвер

Нов вирус ви го „краде“ лицето, на мета се и Android и iOS

Дизајниран да ги собира информациите за вашето лице, злонамерниот софтвер Gold Pickaxe обично се маскира како легитимна апликација за да ги измами луѓето да ја преземат и се смета за тројанец за оперативните сист
Read more

Веднаш избришете ги: Апликации што крадат банкарски податоци и „чистат“ сметки

Објавен е извештај за пет малициозни апликации кои се доста популарни во европските земји.
Read more

Тројанецот GoldDigger сега е опасен и за iPhone

Уредите на Apple се под нова безбедносна закана, според компанијата за сајбер безбедност Group-IB.
Read more

Малвер во Android апликациите користи трик за да не биде откриен

Истражувачите од Zimperium предупредија дека сајбер-криминалците користат APK фајлови со непознати или неподдржани методи за компресија за да избегнат анализа на малициозен софтвер.
Read more

Откриени две нови апликации кои крадат лозинки и пари од вашата сметка

Откриени се две нови малициозни апликации кои крадат кориснички акредитиви, пари и криптовалути.
Read more
play_arrow

Како да дознаете дали некој ви го шпионира телефонот?

Пронаоѓањето на малициозниот софтвер е првиот чекор за решавање на проблемот.
Read more

Нова тура штетни апликации отстранети од Play Store, избришете ги ако ги имате

Аналитичарите на малициозен софтвер од рускиот производител на антивируси Dr.Web открија голем број малициозни апликации за Android во продавницата на Google Play, кои се преземени од повеќе од два милиони луѓе.<
Read more

Кои се првите знаци дека сте закачиле вирус на телефонот?

Има неколку знаци кои укажуваат на присуство на малициозен софтвер, а доколку ги забележите, треба веднаш да дејствувате.  
Read more

Опасниот BRATA Android малвер се шири низ Европа

Малверот BRATA за Androd доби нови функции, очигледно со цел нападите врз банкарските апликации да бидат поневидливи.
Read more

Малвер во лажна надградба на Windows 11 краде кориснички лозинки

Истражувачите од CloudSEK предупредија на лажна надградба на Windows 11, која крие малициозен софтвер кој краде податоци од веб-прелистувачи и паричници со криптовалути, објави BleepingComputer.
Read more