Perseverance

play_arrow

Perseverance произведе кислород на Марс

Роверот на НАСА повторно се запиша во историјата. Роботското возило претвори јаглерод диоксид од атмосферата на Марс во кислород, што е прв таков случај на друга планета.
Read more
play_arrow

Што знаеме за дрон-хеликоптерот на Марс?

Полуавтономниот дрон-хеликоптер Ingenuity кој наскоро ќе биде лансиран од роверот Perseverance на НАСА на Марс, работи на Linux со отворен код на Snapdragon 801, заедно со компоненти од Sparkfun.
Read more
реклама

Шоферски дилеми: Дали смеете да прескокнувате брзини?

Read more

За два дена, на Гренланд се стопи доволно мраз за да ја потопи Флорида

Read more

За ова гледаме Олимпијада: Со договор, две злата за скок во височина

Read more

Зошто Германците ќе ги климатизираат патиштата?

Read more