рециклирање

filter

Средно Водно доби корпи за селективен отпад

Отсега посетителите на Средно Водно ќе имаат можност да бидат и еко корисни со тоа што својот отпад ќе можат соодветно да го селектираат при неговото одлагање.
Read more
play_arrow

Од отпад од Црното Море направиле илјада уметнички дела

Уметникот Нина Никифорова собира ѓубре од Црното Море и од целиот отпад создава уметнички дела. Има цела галерија чија цел ѝ е да им укаже на луѓето од опасноста на загадувањето на морињата.
Read more

Нуредини: За менаџирање со отпадот веќе има проект планови, но тоа е комплексен и скап процес

Идејата е да се намали бројот на депониите и количината која се исфрла како отпад во истите. Во однос на отпадот, како држава имаме веќе проект планови, но тоа е комплексен и скап процес.
Read more

Селектирањето отпад и грижата за животната средина почнуваат од секој од нас

Селектирањето на отпадот и грижата за животната средина во која сите заедно живееме, почнува од секој од нас.
Read more

Секоја година се собира околу 117.000 тони амбалажен отпад, „Пакомак“ рециклираат 28.000 тони

Околу 117.000 тони амбалажен отпад се создава секоја година во земјава.
Read more

Johnnie Walker ќе се продава во „хартиена амбалажа“

Johnnie Walker, шкотското виски старо речиси 200 години, наскоро ќе се продава во т.н. „хартиена амбалажа“, соопшти Diageo, компанијата сопственик на марката.
Read more

Првата современа фабрика за отпад во земјава ќе се гради наредната година

Општините од Источниот и Североисточниот плански регион имаат шанса своите дворови да ги исчистат од ѓубре по европски терк.
Read more
play_arrow

Од идната година во функција машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки

Во октомври годинава треба да биде готов прототипот, а во јули 2021 и финалната верзија на вендинг машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки што ја изработува „Пакомак“ во соработка со Електротехничкиот факултет - Скопје и фина
Read more

Најновата колекција фустани на H&M од рециклирани материјали

Новата колекција фустани на H&M, што е направена претежно од рециклирани и одржливи материјали, се сосредоточува на одржлива модна иднина, како што велат оттаму.
Read more

Пакомак започнува акција за собирање стаклен отпад од пред домовите

Граѓаните ширум државава кои имаат стаклен отпад и сакаат да се ослободат од истиот ќе можат тоа да го направат на еколошки начин.
Read more

Еколошките организации бараат Владата да не им наложува пластика за еднократна употреба на угостителите

Шестнаесет еколошки граѓански организации подготвија свој став и предлог до Владата на РСМ во врска со протоколот за работа на угостителите.
Read more
реклама

Таксист нашол 300.000 евра и му ги вратил на сопственикот

Read more

Генијален трик за возачи: Одмрзнете ги прозорците за 10 секунди

Read more

Ова се најдобрите серии во последните 10 години

Read more

Филипче: Вратени на работа 40 медицински сестри

Read more