вексилологија

filter

Знамињата во светот на знаковен јазик

Секое знаме во светот има и свој посебен опис на знаковниот јазик.
Read more
filter

25 држави празнуваат независност во септември

Дури 25 држави ширум светот месецов ќе ја прослават својата независност. Прв е Туркменистан кој токму на првиот ден од септември ја има својата прослава.
Read more
filter

Мисисипи избра два финални предлози за ново знаме

Комисијата за избор на ново државно знаме избра два од петте финални предлози помеѓу кои потоа ќе изберат ново знаме кои граѓаните на референдум ќе треба да го одобрат.
Read more

Трамп го брани знамето на Конфедерацијата како гордост на Југот

Во време кога во САД се отстранува знамето на Конфедерацијата, претседателот Доналд Трамп изјави дека тоа е горд симбол на Југот и одби да го квалификува како навредливо.
Read more
play_arrow

Еволуција на најстарите светски знамиња

Од најстарото знаме на светот, она на Данска, да до стотиците денес, знамињата низ историјата се менување и менувале (освен Данска).
Read more
play_arrow

Исланд со спектакуларно видео го претстави новиот грб на репрезентацијата

Фудбалската репрезентација на Исланд и навивачите на оваа репрезентација ја одушевија фудбалска Европа во последните неколку години.
Read more
filter

Мисисипи ќе го менува знамето поради поврзаност со ропство

Гувернерот на оваа американска сојузна држава потпиша преглог-закон со кој од знамето ќе се тргне амблемот на Конфедерацијата кој на него стои уште од пред 126 години.
Read more

Финска ја отстрани свастиката од амблемот на воздухопловните сили

Финските воздухопловни сили го отстранија стариот амблем што содржеше свастика, пренесе BBC.
Read more

Обележјата на воздухопловните сили на државите во Европа

Некои слични, некои различни: државите во Европа имаат секакви обележја на сопствените воздухопловни сили.
Read more
play_arrow

Италијанското знаме го разубави миланското небо

Италијанската авијација го разубави небото над Милано исцртувајќи го државното знаме на задоволство на жителите на градот.
Read more
filter

26 мај 1942, потпишан Англо-советскиот воен договор

На денешен ден во 1942 година Обединетото Кралство и СССР потпишале договор за воено и политичко сојузништво за борба против нацистичка Германија.
Read more

За палење знаме во Германија ќе се оди во затвор

Германија донесе закон јавното палење на било чие знаме да биде казниво дело со максимум 3 години затвор, водејќи го како криминално дело сторено од омраза.
Read more
реклама