Знаци кај децата кои може да укажуваат на дислексија

Дислексијата е нарушување на учењето кое погодува приближно едно од пет деца.

За децата со дислексија, раната интервенција на која и претходи препознавање на проблемот е исклучително важна. Ако состојбата се препознае навреме, децата на крајот ќе стекнат способност за читање на ниво на други врсници.

Во раното детство, знаците на дислексија вклучуваат грешки во изразувањето. Детето може да има проблеми со именување познати предмети, може да има потешкотии со рими и секвенци и може да има проблем да ги следи насоките од повеќе чекори.

Една од најчестите заблуди за дислексијата е дека луѓето само менуваат букви додека читаат. Иако ова е делумно точно, оваа погрешна перцепција често доведува до тоа дека дислексијата погрешно се смета за други потешкотии во учењето или останува незабележана.

Бенџамин Пауерс од Фондацијата за дислексија верува дека раното препознавање на знаците на дислексија може да има значително влијание врз образованието на детето. Доколку состојбата се препознае навреме, децата на крајот ќе стекнат способност за читање на ниво на други врсници.

Во пониските одделенија, децата со дислексија може да имаат проблеми со запомнувањето на имињата на буквите и нивните звуци. Тие се збунети од буквите што изгледаат или звучат слично, имаат проблем со читањето познати зборови, менуваат зборови кога читаат на глас, имаат потешкотии да пишуваат и имаат потешкотии да одвојат поединечни звуци во зборови или не можат да комбинираат букви за да формираат збор.

Во повисоките одделенија може да дојде до забуна или прескокнување на пократки зборови, има потешкотии во стекнувањето нови зборови. Детето може да има проблеми со препознавањето на заедничките зборови, да се мачи да објасни што се случило во приказната.

Карактеристиките на дислексијата се лош правопис и избегнување читање секогаш кога е можно или фрустрација и вознемиреност при читањето.

Едукаторите и психолозите се обучени да препознаваат дислексија. Родителите, исто така, треба тесно да соработуваат со наставниците, педијатрите и, доколку е потребно, со други медицински професионалци, вклучително и невропсихолозите и логопедите, доколку се сомневаат дека нивното дете има дислексија.

реклама

3 симптоми на висок холестерол кои можат да се забележат на телото без тестирање

Read more

Колку ќе платите за кафе, храна и сладолед на одмор во Грција?

Read more

5 летни салати  - идеален избор за во жешки денови

Read more

Марс влезе во Бик: Промена на работа, продавање недвижнини

Read more

Живот

Ново правило за користење на плажите во Грција менува сè, казни до 60.000 евра

Read more

Германците направија математика: Хрватска е поскапа од Грција и Шпанија

Read more

Колку ќе платите за кафе, храна и сладолед на одмор во Грција?

Read more

Кои се најпопуларните имиња во светот?

Read more
 

Магазин

Ново правило за користење на плажите во Грција менува сè, казни до 60.000 евра

Читај повеќе

Внимавајте на овој тивок симптом на топлотен удар за кој можеби не сте знаеле

Читај повеќе

Зошто некои мажи не ги завршуваат долгите врски со брак?

Читај повеќе

Што ако претерате со јадење сладолед?

Читај повеќе

Грешки во готвењето што го расипуваат вкусот на полнетите пиперки

Читај повеќе

Лекови со кои треба да бидете внимателни на топло време

Читај повеќе
  • filter

Мистериозен монолит се појави во пустина во САД

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 15 најнеобични инженерски проекти

Читај повеќе
Правило на 5 минути за решавање расправии

Како се решаваат расправии во врската со „правилото на 5 минути“?

Читај повеќе