Зошто одеднаш има толку многу вируси?

Од избувнувањето на мајмунски сипаници во 2022 година до порастот на птичјиот грип и неодамнешната појава на вирусот Марбург во Екваторијална Гвинеја, Ковид веќе не доминира во насловите како порано.

Наместо ковид, сè почесто слушаме за инфекции со нови вируси, пишува Science Alert.

Дали тоа значи дека бројот на епидемии се зголемува? Или само станавме поуспешни во откривањето нови жаришта поради технологијата што ја напреднавме за време на пандемијата на коронавирус? Одговорот е - и двете.

Се проценува дека во светот има околу 1,67 милиони вируси кои допрва треба да ги идентификуваме, а кои се наоѓаат кај цицачите и птиците. Од тие 1,67 милиони, до 827 илјади имаат потенцијал да се пренесат на луѓе.

За да разбереме како се создаваат овие вируси, треба да се вратиме во далечното минато: почетокот на животот на Земјата. Постојат неколку теории за тоа како настанале првите вируси, но сите тие имаат едно нешто заедничко: вирусите постојат милијарди години и тие еволуирале заедно со живите суштества. Проблемот настанува кога има нарушување во овие стабилни паралелни еволутивни процеси.

Главната причина за појавата на вирусите кај човечката популација се токму луѓето и нивните постапки. Земјоделството стана вообичаено пред повеќе од 10.000 години, а потоа луѓето стапија во близок контакт со животните, што создаде можност вирусите, кои се шират меѓу животните, да „скокнат“ кај луѓето. Ова се нарекува зооноза и е одговорна за околу 75 проценти од новите заразни болести.

Како што напредуваа човечката цивилизација и технологија, уништувањето на природните живеалишта ги принуди животните да се преселат во нови области во потрага по извори на храна. Различни животински видови кои инаку не би биле во контакт така почнале да ја делат истата средина. Ако ги додадеме луѓето на таа равенка, тоа е совршен рецепт за појава на нови вируси.

Урбанизацијата води до висока густина на население, што создава идеална средина за ширење на вирусот. Развојот на градовите е често побрз од изградбата на соодветна инфраструктура, како што се хигиената и здравствената заштита, што дополнително ги зголемува шансите за ширење на вирусот.

За ширење на вирусот придонесуваат и климатските промени. На пример, арбовирусите (оние што ги носат членконоги како што се комарците) се откриваат во нови области бидејќи опсегот на земји каде што комарците можат да преживеат се шири.

Овие фактори се одамна познати. Појавата на вирусот SARS-CoV-2 не изненади ниту еден епидемиолог или виролог. Беше прашање кога, а не дали ќе се случи пандемијата. Она што беше неочекувано беше обемот на пандемијата на коронавирус, како и тешкотиите за ефикасно ограничување на ширењето на вирусот.

Не можевме ни да ги предвидиме последиците од ширењето на неточни информации за јавното здравје. Противењето на вакцините стана сè почеста појава на социјалните мрежи во последните две години.

Ова доведе до прекини во рутинските програми за вакцинација на децата, што го зголемува ризикот од масовни епидемии на болести кои лесно може да се спречат со вакцина, како што се мали сипаници.

Лекции за надзорот

Науката реагираше брзо на пандемијата на коронавирус, што резултираше со создавање нови и подобрени методи за откривање за следење на појавата и еволуцијата на вирусот. Сега, многу научници кои претходно учествувале во надзорот на коронавирусот го свртуваат своето внимание кон новите вируси.

На пример, научниците ги анализирале отпадните води за да откријат присуство на коронавирус за време на пандемија, а оваа практика би можела да се примени за следење на други видови вируси кои претставуваат закана за здравјето на луѓето.

Кога човек е заразен со вирус, одреден генетски материјал на тој вирус завршува во канализациониот систем. Отпадните води можат да покажат дали се зголемува бројот на зарази во одредена област, а тоа пред да се забележи зголемување на бројот на пациенти во болниците.

Приспособувањето на таа технологија за пронаоѓање други вируси, како што се грип, сипаници или дури и полио, може да обезбеди корисни информации за времето на појава на вируси. Ова веќе се случува до одреден степен - вирусот што предизвикува детска парализа беше откриен во канализацијата во Лондон минатата година.

Ова зголемување на надзорот на вирусот ќе резултира со повеќе известувања за нови епидемии. И додека некои можеби го гледаат ова како намерно поттикнување страв, оваа информација всушност може да биде клучна за ограничување на пандемијата во иднина. Ако се појави инфекција со вирус во област каде што нема соодветен надзор, инфекцијата може да се прошири надвор од контрола.

Сепак, треба да се нагласи дека надзорот и следењето на вирусите е само еден дел од подготовката за пандемии. Владите и научните и медицинските агенции ширум светот мора да развијат и редовно да ги прилагодуваат протоколите за појава на вируси и пандемии за да не бидеме фатени и да реагираме пред да биде предоцна.

Ковид, најверојатно, нема да биде последната пандемија што луѓето ќе ја доживеат. Да се ​​надеваме дека ќе бидеме подобро подготвени за следната пандемија.

реклама

Олово, кадмиум и арсен се пронајдени во домат и крставица на македонскиот пазар

Read more

Протече нов нацрт договор од СЗО:„Светот мора да се подготви за нова уште посмртоносна пандемија“

Read more

Трагична несреќа кај Штип со три загинати лица

Read more

Цели семејства од Македонија одат на сезонска работа во Хрватска

Read more

Наука

Со помош на ултразвучни бранови во иднина и луѓето ќе хибернираат

Read more

Што ќе се случи ако ја снема Месечината?

Read more

Најголемите езера во светот драстично се намалуваат

Read more

Опаѓа бројот на речиси половина од животинските видови во светот

Read more
 

Гик

Лекарите велат дека ова е најважниот вирус за кој никогаш не сте слушнале

Читај повеќе

Со помош на ултразвучни бранови во иднина и луѓето ќе хибернираат

Читај повеќе
  • play_arrow

Ѓердан со заб од мегалодон пронајден во потонатиот Титаник

Читај повеќе

Кои се најпопуларните телефони од врвна класа во првиот квартал?

Читај повеќе

The Witcher 3 е најпродавана RPG игра во историјата

Читај повеќе

Google веќе го распродаде најскапиот телефон, а уште не е пуштен во малопродажба

Читај повеќе

Италија сака да инсталира Ајнштајнов телескоп во напуштен рудник

Читај повеќе

На Twitter му се заканува забрана од ЕУ

Читај повеќе

Ракетата SLS на НАСА го надмина буџетот за 6 милијарди долари, а доцни шест години

Читај повеќе