Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Како дел од иницијативата Seabed 2030 (Морско дно 2030), досега е мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата.

Поточно, проектот за мапирање во моментов е на 23,4%, но целта на иницијативата е работата на мапирањето на морското дно да се заврши до 2030 година, односно за помалку од 8 години.

Проектот е дел од поголемата иницијатива The Ocean Decade (Деценијата на океаните) предводена од ОН, и главно се потпира на доброволни прилози во форма на податоци за топографијата на океаните.

Рокот за мапирање на целото морско дно на планетава до 2030 година е остварлив благодарение на напредокот во технологијата и веќе достапните податоци. Само минатата година, 9,841 милиони квадратни километри од морското дно беа мапирани првенствено преку отворање архиви, наспроти активните напори за мапирање.

Научниците се надеваат дека собирањето батиметриски податоци ќе помогне во подобро разбирање на климатските промени и во напорите за зачувување на океаните. Мапирањето на дното на океанот помага и во откривањето на цунами и други природни катастрофи.

Многу од користените податоци веќе постоеја. Проектот се потпира на придонеси од влади и компании, но некои од нив сè уште не сакаат да ги отворат своите архиви поради страв од откривање на национални или деловни тајни.

Сите податоци ќе ѝ бидат достапни на јавноста преку интернет и глобалната мрежа GEBCO. Пред проектот Seabed 2030, многу малку податоци за директно мапирање беа јавно достапни. Повеќето мерења на батиметрија се проценуваат со помош на сателитски отчитувања на височина, а овие отчитувања даваат многу груба идеја за морското дно. Некои научници веруваат дека напорите за пронаоѓање на исчезнатиот авион на Malaysia Airlines би биле поуспешни благодарение на поновите и попрецизни методи за мапирање на океанското дно.

реклама

Во кои години жените имаат најголем сексуален нагон?

Read more

Босна има мал излез на море, но и една прекрасна плажа

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Read more

Вести

7 факти кои можеби не сте ги знаеле за симболот на Студената војна

Read more

Нуклеарна војна би предизвикала глобален глад и смрт на милијарди луѓе

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Маск нуди 25.000 долари за хакирање на Starlink

Read more
 

Гик

7 факти кои можеби не сте ги знаеле за симболот на Студената војна

Читај повеќе

Нуклеарна војна би предизвикала глобален глад и смрт на милијарди луѓе

Читај повеќе

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Читај повеќе

Маск нуди 25.000 долари за хакирање на Starlink

Читај повеќе

Зошто Илон Маск сака да изгради самоодржлив град на Марс?

Читај повеќе

Русија откри како ќе изгледа новата вселенска станица

Читај повеќе

OnePlus наскоро ќе го претстави својот прв телефон на преклопување

Читај повеќе

Змијолики роботи би можеле да се користат во операции за спасување животи

Читај повеќе

Како мозокот ни помага да заштедиме пари?

Читај повеќе