Наука

Црната дупка насочена кон Земјата испрати моќни млазови енергија кон нас

Трагичната смрт на ѕвезда која залута премногу блиску до супермасивна црна дупка и беше растргната на парчиња во тој процес предизвика неверојатно силен блесок, кој можеше да се види на ноќното небо во февруари.
Read more

Дали беше паметно да оживееме древни вируси од сибирскиот вечен мраз?

Француски научници неодамна соопштија дека оживеале цела низа древни вируси кои биле заробени длабоко во сибирскиот вечен мраз уште од леденото доба.
Read more
play_arrow

Што е темна материја, а што темна енергија?

Со децении, астрономите и физичарите теоретизираа за тоа како универзумот е исполнет со „егзотичен“ материјал наречен „темна материја“ што го објаснува чудното гравитациско однесување на галаксиите и групите галаксии.
Read more

Ново откритие: Човековите предци почнале да готват пред 780.000 години

Научниците ги открија најраните познати докази за готвење на археолошки локалитет во Израел.
Read more

Вселенскиот телескоп James Webb откри нови неверојатни снимки од вселената

Вселенскиот телескоп James Webb вчера откри прекрасни нови снимки од огромен облак од прашина во облик на песочен часовник околу ѕвезда во зародиш.
Read more

Бројот на сперматозоиди рапидно се намалува

За само половина век концентрацијата на сперматозоиди се преполовила и се приближила до критичната граница од 40 милиони на милиметар, а она што најмногу ги загрижува експертите е што во последните години овој тренд се забрзува.
Read more
filter

Реконструкција на лицето на загинат викиншки борец

Пред повеќе од половина милениум на островот Готланд бил извршен масакр од страна на странски платеници над локалното население.
Read more

Истражување покажа дека универзумот е рамен и во склад со нула

Иако универзумот е огромен, истражувачи со помош на пресметки успеаја да дојдат до одговор на прашањето кое многумина ги интригира.
Read more

Строматолити: Камења слични на марсовските кои ја кријат тајната на животот

Строматолитите распослани ширум светот претставуваат необични формации кои во себе ја чуваат тајната за потеклото на животот на нашата планета.
Read more
play_arrow

Која е најстрашната материја во универзумот?

Многупати сме пишувале за темната материја и црите дупки. Што ќе најдеме во јадрото на црната дупка што ја прави доволно моќна да ги разбие времето, реалноста и законите на физиката одеднаш?
Read more

Истражување: Враните имаат повисока когнитивна способност од малите деца и мајмуните

Сите знаеме дека враните се интелигентни животни кои можат да го разберат концептот на нулата, но ново истражување сега сугерира дека нивното разбирање на еден когнитивно сложен принцип е подобро од мајмуните и дека е споредливо со она кај
Read more

Астрономи пронајдоа нова црна дупка најблиска до Земјата

Астрономи открија нова црна дупка во наша непосредна близина и велат дека се наоѓа на оддалеченост дупло помала отколку што тоа беше случај со дупката која досега го држеше рекордот.
Read more
реклама

Пет застрашувачки пророштва на Баба Ванѓа за 2023 година

Read more

Хороскопски знаци кои немаат среќа во љубовта

Read more

Кои модели на автомобили имаат најголема километража?

Read more

Три хороскопски знаци ќе имаат најмногу среќа во декември

Read more