Колку килограми кармин јадеме во просек во текот на животот?

Луѓето кои користат шминка можат да апсорбираат и инјектираат потенцијално токсични полифлуороалкилни супстанции (PFAS) во нивното тело, според новата студија објавена во Environmental Science & Technology Letters.

Истражувачите откриле високо ниво на флуор - што укажува на веројатно присуство на PFAS - во повеќето водоотпорни маскари, течни кармини и пудри што биле тестирани.

Некои од производите со највисоки нивоа на флуор беа подложени на понатамошна анализа и беше потврдено дека сите содржат најмалку четири загрижувачки PFAS супстанции. Повеќето производи со висока содржина на флуор, вклучувајќи ги и оние за кои е потврдено дека имаат PFAS, ја немале наведената супстанција на етикетата.

„Жените во просек јадат неколку килограми кармин во текот на животот“, вели Греам Писл, виш автор на студијата и професор по физика на Универзитетот Нотр Дам.

„Но, за разлика од храната, хемикалиите во кармините и другите производи за шминка и лична нега се скоро целосно нерегулирани во САД и Канада. Како резултат на тоа, милиони луѓе несвесно носат PFAS и други штетни хемикалии на лицето и телото секој ден“.

Некои PFAS се поврзани со широк спектар на сериозни последици по здравјето, од рак, прекумрена дебелина до потешки форми на COVID-19. Само мал дел од илјада PFAS супстанции се тестирани за токсичност, но сите PFAS се исклучително перзистентни во животната средина.

Покрај тоа што може да се внесат преку производите за усни, PFAS супстанциите може да се апсорбираат во кожата и солзните канали во козметиката.

Направени се тестирања

Истражувачкиот тим тестирал 231 козметички производ купени во САД и Канада за флуор. Повеќе од три четвртини од водоотпорните маскари, скоро две третини од пудрите и течните кармини и повеќе од половина од производите за очи и усни имаа високи концентрации на флуор.

Сите 29 производи избрани за насочена анализа содржеа најмалку четири специфични нивоа на PFAS што може да се набљудуваат. Ова ги вклучува PFAS кои се распаѓаат на други PFAS, за кои се знае дека се многу токсични и штетни за животната средина. Откриени се и флуоротеломерни метакрилати, што укажува на деградација на страничните ланци на флуоропоимери, понудени на пазарот како „еколошки“ алтернативи на индивидуалните PFAS.

Многу производи PFAS се рекламираат како „долготрајни“ или „отпорни на бришење“. Важно е да се напомене дека скоро ниту еден производ проучен со насочената анализа немаше наведено PFAS како состојка на етикетата. Ова им отежнува на потрошувачите да избегнуваат козметика која содржи PFAS дури и кога ги читаат декларациите.

„PFAS не се неопходни за шминкањето. Со оглед на нивната голема штетност, верувам дека не треба да се користат во ниту еден производ за лична нега", вели Арен Блум, коавтор на студијата.

реклама

Порно ѕвезда ги открива најголемите лаги за индустријата за возрасни

Read more

Нема бегање од летачката рака на законот: Дронот гледа сѐ

Read more

Страшно невреме во Италија, град уништи стотици автомобили

Read more

Сите очи во Токио денеска беа вперени во Русинката Ангелина

Read more

Вести

Луѓето загадуваат, а паметен робот ќе им ги чисти плажите од отпушоци

Read more

Мозочен имплант овозможи парализирано лице да „изговори“ цели реченици

Read more

Рускиот модул на МВС изгоре во атмосферата, ќе го замени „Наука“

Read more

Антителата по втората доза на Sinovac ослабуваат по шест месеци

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Читај повеќе

Рендерите го открија изгледот на Motorola Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Луѓето загадуваат, а паметен робот ќе им ги чисти плажите од отпушоци

Читај повеќе
  • play_arrow

Мозочен имплант овозможи парализирано лице да „изговори“ цели реченици

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 10 нови видеоигри во август 2021

Читај повеќе

Што ново ќе донесат Samsung Galaxy Z Flip 3 и Z Fold 3?

Читај повеќе

Рускиот модул на МВС изгоре во атмосферата, ќе го замени „Наука“

Читај повеќе
  • play_arrow

Италијанското МНР преку игрица ќе го промовира туризмот

Читај повеќе

Антителата по втората доза на Sinovac ослабуваат по шест месеци

Читај повеќе