Откриена поврзаност помеѓу семејното насилство и ризикот од радикализација

Постои значителна преваленца на семејно насилство во животите на оние кои беа опфатени со британската програма за луѓе изложени на ризик од радикализација, според студијата нарачана од британската полиција за борба против тероризмот, објавена во четвртокот.

Студијата, која опфати 3.045 луѓе кои беа класифицирани како ранливи на радикализација (V2R), покажа дека нешто повеќе од една третина од нив се поврзани со случаи на семејна злоупотреба, без разлика дали се сторители, жртви, сведоци или комбинација од трите категории.

Случаите на семејно насилство варираат од дете кое било сведок на злоупотреба дома до луѓе осудени за обид за убиство на нивните партнери.

„Ова првично истражување резултираше со некои статистички значајни податоци кои не можат и не треба да се игнорираат“, рече главниот детективски надзорник Вики Вашингтон, национален координатор за превенција, владина програма насочена кон борба против радикализацијата.

Истражувањето на Project Starlight опфати околу половина од луѓето склони кон радикализација опфатени со програмата за 2019 година во Англија и Велс.

Нешто повеќе од 15 проценти од оние кои се упатени во програмата, во возрасната група од 16 до 64 години, се покажа дека се жртви на семејна злоупотреба - речиси трипати повеќе од проценетиот просек за општата популација.

Иако имаше слична преваленца меѓу мажите и жените, мажите најчесто беа сторителите, додека жените најчесто беа жртви.

Во случаите кога е откриена поврзаност со семејна злоупотреба, исламистичката идеологија била пронајдена кај 28 отсто од луѓето кои биле предмет на радикализација, додека екстремно десничарските идеологии биле забележани кај 18 отсто од нив, покажа истражувањето.

Вашингтон рече дека студијата се фокусира на разбирање на пошироката слика за тероризмот, а не на стигматизирање поединци или не тврди дека еден фактор е нужно поврзан со друг.

„Проектот Starlight покажа јасна презастапеност на искуствата за семејна злоупотреба во животите на оние кои ни се упатени за заштита и поддршка“, рече таа.

„Апсолутно е важно да ги користиме овие информации за да го измениме она што го правиме и да ја зајакнеме нашата реакција низ полициските сили, а не само во борбата против тероризмот.“

реклама

Русија го враќа ударот: Ќе носи војска на Куба и во Латинска Америка

Read more

Најпривлечната фудбалерка во светот ја потврди врската со Даглас Луис

Read more

Пукање во Украина: Војник со „калашников“ уби 5 чувари во воена фабрика

Read more

Најочигледниот знак дека ви треба повеќе витамин Д

Read more

Свет

Комерцијалните дронови забранети во ОАЕ бидејќи стануваат „машини за убивање“

Read more

Што е SWIFT и зошто може да биде оружјето од кое Русија најмногу се плаши?

Read more

Нова корона мапа на ЕУ: Наскоро сѐ ќе биде темноцрвено?

Read more

Италија од февруари ги олеснува мерките за сите патници од ЕУ

Read more
 

Вести

Османи: Како членка на НАТО се подготвуваме за сите ризици по заедничката безбедност

Читај повеќе

Комерцијалните дронови забранети во ОАЕ бидејќи стануваат „машини за убивање“

Читај повеќе

КОВИД биланс: 1.861 нов случај, најмладиот починат пациент е 22-годишен

Читај повеќе

Што е SWIFT и зошто може да биде оружјето од кое Русија најмногу се плаши?

Читај повеќе

Нова корона мапа на ЕУ: Наскоро сѐ ќе биде темноцрвено?

Читај повеќе

Цените на нафтата „беснеат“ поради украинската криза

Читај повеќе

Објавена мапа за развој на велосипедска стратегија, Македонија нема никаква

Читај повеќе

Нуредини: Потрошувачката на кеси намалена до 10 пати

Читај повеќе

Италија од февруари ги олеснува мерките за сите патници од ЕУ

Читај повеќе