Три уреди во домот што никогаш не треба да се исклучуваат од струја

Многу електрични уреди продолжуваат да користат електрична енергија дури и кога се исклучени. Ова вклучува, на пример, телевизори, радија, LCD монитори или безжични телефони. Нивните црвени LED диоди јасно покажуваат дека струјата сè уште тече откако ќе се исклучат. Ова се нарекува „фантомско полнење“.

Сепак, не сите електрични уреди можат да издржат целосно исклучување. Ова може да се должи на различни работи. Понекогаш тоа е поради начинот на кој работат, понекогаш поради начинот на кој се програмирани.

Редоследот на исклучување е исто така важен. За да избегнете оштетување, секогаш користете го прекинувачот, а потоа приклучокот.

Никогаш не треба да ги исклучувате следниве 3 електрични уреди:

Принтер

Кога станува збор за струја, кај инк-џет принтерите не е потребно да се исклучува напојувањето на електричниот уред. Сепак, постои вистински проблем што се јавува кога принтерот не е исклучен со помош на копчето за вклучување, туку е исклучен од напојувањето.

Кога е вклучен, тој е подготвен за печатење и не мирува. Ако се извлече приклучокот, ќе го запре процесот без исклучување, како што би било со нормално исклучување.

Тоа е слично на ресетирање. Значи дека инк-џет принтерот целосно се рестартира и претпоставува дека главата за печатење не е користена долго време. Поради тоа се чисти и користи многу мастило.

Wi-Fi рутер

Пристапот до интернет во секое време е предност на секогаш вклучените FritzBox, Speedport уреди итн. Можеби вреди да се исклучи VLAN рутерот ноќе, но само ако на него не се поврзани други важни уреди.

Ако користите фиксна, телефонска секретарка и/или паметни домашни уреди, не треба да го исклучувате рутерот. Тие потоа се недостапни или дури предизвикуваат проблеми кога уредот повторно ќе се вклучи.

OLED телевизори

Современите телевизори како OLED телевизорите создаваат бучава кога приклучокот е исклучен. Ова се должи на фактот што пикселите автоматски се ажурираат во позадина.

Редовното исклучување неправилно би го прекинало овој процес и може да резултира со оштетување или влошување на квалитетот на сликата. Ако го исклучувате, треба целосно да го исклучите напојувањето.

реклама

Еден суплемент не смеат да го земаат луѓето над 50 години

Read more

Направете фалафел, евтино јадење за целото семејство

Read more

Детална астро анализа до 31 мај за секој хороскопски знак

Read more

Што се случува со вашето тело ако изедете повеќе од 20 цреши дневно?

Read more

Живот

За што служат триаголниците исцртани во патничката кабина на авионите?

Read more

Симбол на љубов и упорност: Каланхојата е моментално најпопуларното цвеќе

Read more

Кои ќе бидат двата најмоќни датуми во јуни, најважниот месец за љубов и кариера?

Read more

Трик за магдоносот да биде свеж и до месец дена

Read more
 

Магазин

За што служат триаголниците исцртани во патничката кабина на авионите?

Читај повеќе

Дали ова е најдобрата реклама?

Читај повеќе

Дали кафеавиот ориз е поздрав од белиот?

Читај повеќе
  • play_arrow

Зошто конзервите треба згмечени да се фрлаат во ѓубре?

Читај повеќе
  • filter

Симбол на љубов и упорност: Каланхојата е моментално најпопуларното цвеќе

Читај повеќе

Тајната на најдобриот домашен леб се крие во една состојка

Читај повеќе

Кои ќе бидат двата најмоќни датуми во јуни, најважниот месец за љубов и кариера?

Читај повеќе

Што се случува со вашето тело ако изедете повеќе од 20 цреши дневно?

Читај повеќе
  • play_arrow

Трик за магдоносот да биде свеж и до месец дена

Читај повеќе