Како кацигите штитат при судир?

Кацигата ја штити главата, но како?

Оштетувањето на главата или мозокот доаѓа со долгорочни последици и затоа е важно секогаш да носите кацига за да се заштитите.

Кацигата се состои од 6 дела.

Надворешен дел

Ова е највидливиот дел од кацигата. Најчесто се прави од поликарбонат, ABS и пластика засилена со фиберглас. Надворешниот слој е дизајниран да пука бавно во случај на несреќа и да штити од оштетувања што може да настанат при лизгање.

Подлога за апсорпција на удари

Оваа постава го формира јадрото на кацигата. Изработен е од експандиран полистирен (EPS) кој може да издржи високи удари и оптоварувања на компресија.

Подлога од пена

Овој дел од кацигата се наоѓа помеѓу EPS и главата на возачот. Направен е од перничиња од пена кои цврсто се прилепуваат за главата на возачот и ја држат на место, притоа одвојувајќи ја влагата од потта. Добро направената основа од пена не дозволува движење помеѓу главата и кацигата, ниту пак движење на кацигата околу главата.

Систем за задржување

Системот за задржување се состои од ремени кои се прикачени под вратот за да ја држат кацигата на место. Овој систем помага да се прицврсти кацигата на главата за да се спречи нејзино одлепување при ударот.

Визир или штитник за лице

Тие обично се направени од огноотпорен тврд поликарбонат. Ова спречува остатоците од воздухот да влезат во кацигата и да ги оштетат очите на возачот.

Системи за вентилација

Системите за вентилација, иако не се дел од примарниот безбедносен систем, се составен дел од кацигата. Циркулацијата на воздухот низ кацигата обезбедува удобност на возачот и спречува замаглување на визирот поради влагата во здивот.

Во физиката, несреќата се квалификува како голема маса што застанува во рамка од неколку милисекунди и милиметри оддалеченост. Забавувањето што го доживува телото е неколку стотици Gs, при што 1G е гравитационата сила на Земјата.

Човечкото тело не е во состојба да издржи такви интензивни шокови, од кои некои може да доведат до фатални повреди. Добро дизајнираната кацига има две одбранбени линии, надворешен слој и EPS подлога.

За време на ударот, надворешниот дел го прима првиот удар, што предизвикува пукнатини кои бавно се шират, со што се намалува количината на енергија што се пренесува на EPS делот на кацигата, или на подлогата што ги апсорбира ударите. Токму поради оваа апсорпција, многу мал дел од ударот се пренесува на главата на возачот.

Според индустриските стандарди, кацига што нуди сила на пенетрација помала од 300 G во главата на возачот се смета за погодна за возење.

реклама

Чек дис аут

Со формула по чешки автопат се тркал до Германија

Read more

Моментот кога канадски политичар проголта пчела во текот на говор

Read more

Најскапата пица во светот чини над 8 илјади евра и се прави во Салерно

Read more

Како најлесно да ги средите каблите во домот?

Read more
 

Магазин

  • filter

Босна има мал излез на море, но и една прекрасна плажа

Читај повеќе
  • play_arrow

Со формула по чешки автопат се тркал до Германија

Читај повеќе

Шест места во кујната каде се кријат најмногу бактерии

Читај повеќе

Како да комуницирате со арогантни луѓе?

Читај повеќе

Тест со лимон може да докаже дали сте интроверт или екстроверт

Читај повеќе

Кои мажи најдолго издржуваат во кревет?

Читај повеќе

Време е да го оставите телефонот и да се посветите на детето

Читај повеќе

Што може да се случи ако целосно престанете да јадете јајца?

Читај повеќе
  • play_arrow

Моментот кога канадски политичар проголта пчела во текот на говор

Читај повеќе