Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги заглавен во институциите

На почетокот на ноември ни се заканува медиумски мрак

И покрај сите напори на операторите да се реши проблемот со спорниот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги решение сѐ уште нема. На 8 ноември истекува рокот за пререгистрација на каналите предвиден со Уредбата за измена на Законот донесена во време на вонредна состојба.

По истекот на рокот, операторите ќе бидат принудени да ги исклучат телевизиските канали, освен јавниот програмски сервис МТВ што ќе значи информативен мрак и ненадоместливи последици за граѓаните, слободата на медиумите и слободниот пристап до информации, индустријата за електронски комуникации, но и за државата.

И покрај конфузијата која произлезе од донесувањето на овој закон, решение постои, но е заглавено во институиите. Операторите поднесоа Иницијатива до Уставниот суд во февруари годинава за оценување на уставноста на овие одредби од Законот, за што Уставниот суд сѐ уште нема донесено одлука. Постои и друга солуција, односно бришење на спорните членови од Законот.

„Едната солуција е законското решение да биде изменето, односно да биде избришан членот 143, став 3 и 4. Или втората варијанта е да се прифати нашата иницијатива, која е на разгледување пред Уставен суд. Во спротивно ние по сила на Закон, кој што е стапен во сила и правилниците што ги има донесено Агенцијата за аудио и аудиовизулени медиумски услуги не сме во можност да ги пререгистрираме странските канали со оние фамозни изјави кои што треба да ги дадат одговорните лица на странските радиодифузери, но и одговорните лица на операторите кои вршат реемитување, што е нон сенс, спротивно на европската пракса“. - Благој Христов, Здружението на ИКТ при Стопанската комора на Македонија каде членуваат сите оператори.

Спорните членови во Законот за медиуми, донесени на почетокот на годинава им наметуваат на операторите обврска да гарантираат за авторските права на странските радиодифузери кои само ги реемитуваат и за тоа да сносат кривична и материјална одговорност. Тоа значи дека на операторите им се наметнува одговорност за туѓи дејствија, што е правно целосно неиздржано, спротивно на Уставот и не постои во ниту една држава во рамките на Европската Унија.

Доколку наскоро власта и институциите не го решат проблемот, граѓаните ќе останат без телевизиска понуда и информации, што е особено загрижувачки во време на ковид криза, кога информациите голем дел од граѓаните ги црпат токму преку телевизиските вести и другите програми.

реклама

Поради короната, белградската проституција работи по принципот на достава

Read more

Volkswagen го презема европскиот пазар за електромобили

Read more

Мицкоски: Имам информација дека викендов се распарчува Македонија во Софија

Read more

Нереди во Штип: Среде град се пресметаа навивачите на Брегалница и Тиквеш

Read more

Македонија

Дневен ковид биланс: Дури 41 починат, нови 1.022 заразени

Read more

Градоначалникот на Берово позитивен на COVID-19

Read more

Промовиран проекот „Попова Шапка-планински рај-опуштете се и уживајте“ со новите можности за престој во природа

Read more

Мицкоски: Имам информација дека викендов се распарчува Македонија во Софија

Read more

Вести

Дневен ковид биланс: Дури 41 починат, нови 1.022 заразени

Читај повеќе

Црна Гора го протера српскиот амбасадор Божовиќ

Читај повеќе

Градоначалникот на Берово позитивен на COVID-19

Читај повеќе

Промовиран проекот „Попова Шапка-планински рај-опуштете се и уживајте“ со новите можности за престој во природа

Читај повеќе

Мицкоски: Имам информација дека викендов се распарчува Македонија во Софија

Читај повеќе

Офанзива на етиопските владини сили за заземање на градот Мекеле

Читај повеќе

Стапуваат на сила препораките и мерките за аерозагадување во Тетово, Куманово и Кавадарци

Читај повеќе

Генерал Багери: Страшна одмазда ги чека оние кои стојат зад убиството на иранскиот научник

Читај повеќе

Шекеринка: Ќе направиме сѐ за да најде решение, но никако на сметка на црвените линии

Читај повеќе