Повеќе родени и умрени во градските средини

Скопје, 2 јули 2022 (МИА) – Според податоците на Државниот завод за статистика, во градските подрачја во земјава минатата година живородени се 11.224 деца или 60.2 % од вкупниот број на живородените деца, додека 7.424 или 39.8% се во селските подрачја.

Најголемо учество во однос на вкупниот број раѓања по региони има Скопскиот со 38.9 %, а најмало Источниот регион со 6.3 %.

Просечната возраст на мајката при вкупниот број раѓања во градските подрачја е 29,9 години, а во селските подрачја 28,4 години. Просечната возраст кај првите раѓања во градските подрачја е 28,3 години, а во селските подрачја 26,0 години. При првото раѓање, мајката од селските подрачја е помлада за 2,3 години.

Во градските подрачја умреле 17.955 лица или 63,0 %, а 10.561 лице или 37,0 % умреле во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупното број умрени лица, по региони, има Скопскиот со 30,6 %, а најмало Вардарскиот регион со 8,3 %. Во градските подрачја има 54 умрени, додека во селските подрачја 31 доенче.

Просечната возраст на умрените лица во градските подрачја е 73,2 години, а во селските 73,3 години.

Природниот прираст кај населението e негативен и во градските подрачја изнесува -6.731 лице, a во селските подрачја -3.137 лица.

Податоците за внатрешните миграции, во рамките на истиот регион, покажуваат дека најголемо учество од 37,9 % имаат преселбите од град во село, наспроти меѓуградските преселби со 9,4 %.

Во вкупните миграции на ниво на регион од град во село, најголемо учество има Источниот Регион со 49,2 %, додека во Полошкиот регион најголемо учество имаат меѓуселските преселби, кои учествуваат со 52,2 %.

Салдото на надворешните миграции е најголемо во Скопскиот регион, 1.296 лица, а најмало во Југoисточниот регион 51 лице.

реклама

Во кои години жените имаат најголем сексуален нагон?

Read more

Босна има мал излез на море, но и една прекрасна плажа

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Read more

Македонија

Регистрирани 521 случај на COVID-19, починати три лица

Read more

Термоелектраните во Битола и Осломеј со 40 проценти зголемено производство

Read more

Сончево со слаб ветер и температури до 37 степени

Read more

Арафат Муареми се повлече од функцијата директор на Управата за финансиска полиција

Read more
 

Вести

Регистрирани 521 случај на COVID-19, починати три лица

Читај повеќе

Во Битола запленета дрога вредна 800.000 евра, приведени 5 лица

Читај повеќе

Термоелектраните во Битола и Осломеј со 40 проценти зголемено производство

Читај повеќе

Кина успешно тестира дрон за модификација на временските прилики

Читај повеќе

Приведено лице за издржување на двегодишна казна затвор

Читај повеќе

Сончево со слаб ветер и температури до 37 степени

Читај повеќе

Арафат Муареми се повлече од функцијата директор на Управата за финансиска полиција

Читај повеќе

Рускоска суспендирана од работното место

Читај повеќе

Мицкоски позитивен на COVID-19

Читај повеќе