Како ќе функционираат „црните кутии“ кои од следната година ќе бидат поставени во новите автомобили?

Податоците се складираат само локално во возилото, па затоа не смеe да бидат достапни преку интернет конекција.

„Црната кутија“ sе инсталира во авионите со децении, а од 7 јули 2024 година ваква контролна кутија ќе биде задолжителна во сите нови автомобили.

Системот трајно ги снима податоците за возилото, но ги зачувува само кога ќе се надмине одреден праг за активирање. Имено, ако сензорите откријат, на пример, несреќа или ако контролната единица на автомобилот сигнализира дека е неизбежен судир.

Снимките се многу кратки: 5 секунди пред и 300 милисекунди по несреќата.

Неколку фактори може да предизвикаат снимање. Меѓу другото, промена на брзината за повеќе од 8 км/час во рок од 150 милисекунди, активирање на затегнувачите на безбедносните ремени, детонирање на воздушните перничиња, активирање на „активната хауба“ (ако автомобилите се опремени со овој систем) и заден краен судир, пишува германскиот авто клуб (ADAC).

EDR обично е дел од модулот за контрола на воздушните перничиња, бидејќи во секој случај ги пренесува информациите од сензорот за забрзување. Податоците се складираат само локално во возилото, па затоа не смее да бидат достапни преку интернет конекција.

Податоците може да се читаат преку вградениот дијагностички интерфејс (OBD) или преку контролната единица на воздушните перничиња доколку OBD е уништена во несреќа.

Податоците што се зачувуваат се брзината на возење, положбата на педалот за гас, брзината на моторот, активноста на ABS и контролата на стабилноста, како и аголот на управување (на предните тркала).

Во случај на несреќа, меѓу другото, се евидентираат промените во надолжната и страничната брзина, статусот на појасите на возачот и совозачот, предупредувачкото светло на воздушното перниче и времето на активирање на воздушното перниче.

Информациите за EDR обично се читаат по наредба на судија или државно обвинителство. Потоа се испраќаат на вештачење за да се разјаснат деталите за несреќата.

Возачот не мора секогаш да дава дозвола за ова. Сепак, може да се случи интересот на кривично гонење да преовладува над интересот за заштита на личните податоци.

Ова може да биде случај, на пример, ако е потребно да се разјасни како дошло до несреќа со сериозни повреди и/или смртни случаи.

реклама

Авто новости

Topolino е најмалиот електричен автомобил на FIAT

Read more

Citroën го претстави хибридниот C5 Aircross

Read more

Светски рекорд: Електричен автомобил помина 2000 километри без застанување

Read more

Пресметката е јасна: Еуро 7 ги поскапува автомобилите за 2.000 евра

Read more
 

Автомобили

Topolino е најмалиот електричен автомобил на FIAT

Читај повеќе
  • filter

Citroën го претстави хибридниот C5 Aircross

Читај повеќе
  • play_arrow

Светски рекорд: Електричен автомобил помина 2000 километри без застанување

Читај повеќе

Пресметката е јасна: Еуро 7 ги поскапува автомобилите за 2.000 евра

Читај повеќе

Што означуваат зелените ленти што се појавија на патиштата во Словенија?

Читај повеќе

Tesla Model Y е најпродаван автомобил во светот

Читај повеќе
  • play_arrow

Зошто Белгија воведува зелено трепкачко светло на возилата?

Читај повеќе

Загадувањето од гумите е голем проблем - која е алтернативата?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Aston Martin го претставува DB12 – разочарување на повеќе полиња

Читај повеќе