Зошто нормална клетка станува канцерогена?

Развојот на ракот е сложен, повеќестепен процес, кој вклучува не само една генетска промена, туку обично повеќе.

Ракот е болест во која постои неконтролиран раст и ширење на абнормални форми на клетки формирани во телото на пациентот.

Тоа е една од најголемите причини за смрт во развиените земји - најмалку 1 од 5 лица во Европа и Северна Америка ќе умре од рак. Податоците за последните 100 години покажуваат дека болеста станува сѐ почеста, но популацијата старее, а со возраста, се повеќе се зголемува можноста дека некој ќе добие рак.

Термините карцином, малигна неоплазма или малигнен тумор се синоними и тие се разликуваат од бенигни тумори во дедиференцијација, инвазивност и способност за метастазирање (ширење на други делови од телото), (и бенигните и малигните тумори имаат неконтролирано размножување). Абнормалните карактеристики на малигните клетки се последица на изменетото изразување на гените како резултат на разни генски мутации (оштетување на гени).

Во последните неколку години, сведоци сме на бројни достигнувања во разбирањето на патогенезата на карциномот, што, како резултат, доведе до развој на нови терапевтски можности. Со цел да се разберат ефектите на лековите што сега се користат, како и лековите кои сè уште се развиваат, важно е подетално да се објасни патобиологијата на оваа болест.

Канцерогените клетки имаат, повеќе или помалку, четири карактеристики што ги одделуваат од нормалните клетки:

  • неконтролирана пролиферација (размножување),
  • дедиференцијација и губење на функцијата,
  • инвазивност и
  • метастаза.

Нормална клетка станува канцерогена поради една или повеќе мутации во нејзината ДНК, која може да се стекне или наследи. Развојот на рак е сложен, повеќестепен процес, вклучувајќи не само една генетска промена, туку обично неколку, епигенетски фактори (хормони, коканцерогени, вируси, итн.) Кои сами по себе не се причина за рак, но ја зголемуваат можноста на генски мутации што резултираат со карцином.

Постојат две основни категории на генетскаи оштетувања кои доведуваат до рак:

  • активирање на прото-онкогени во онкогените (лоши гени) и
  • инактивација на гени на супресори на тумори (добри гени).

Овие измени се резултат на точкасти мутации, зголемен број на гени или преместувања на хромозоми, често како резултат на одредени вируси или хемиски канцерогени.

Нормалните клетки имаат гени кои спречуваат малигна трансформација - наречени гени на супресори на тумори (антиногени) - и денес постојат докази дека мутациите во овие гени се во основата на многу видови на рак. Губење на функцијата на гените супресори на тумори може да биде критичен настан во карциногенезата.

Бидејќи денес знаеме како нормалната клетка станува канцерогена, тоа знаење е искористено за развој на нови лекови во терапијата со карцином. Истражувањата во областа на онкологијата денес можат да проценат дали пациентот ќе има корист од предложениот третман, каква е неговата прогноза, дали има причини за дополнителни терапии и слично.

Идните истражувања во областа на онкологијата се спроведуваат со цел т.н. лична медицина, т.е. за секој пациент да утврди кој тип на терапија, кој лек, во која доза и на кој начин ќе биде оптимално за него.

Се разбира, постигнат е голем напредок во истражувањето кое ги разгледува можностите за спречување на рак, не само со рано откривање, туку и со одредени тестови на ниво на ген. На пример, многу е веројатно да се утврди дали некој ќе добие рак ако има оштетување на одреден ген во нивните гени што го наследиле од нивните родители. Тестирањето за мутации на BRCA гените веќе е во клиничка пракса, што значи дека ако некој во семејството има премногу пациенти со рак на дојка или рак на јајници, тие можат да користат тест за да утврдат можност за заболување и, со тоа, со превентивни мерки да спречат заболување.

Живееме во најинтересното време на истражување на ракот со надеж дека ова истражување ќе доведе до нови лекови и подобри резултати во третманите.

Тагови
реклама

Порно ѕвезда ги открива најголемите лаги за индустријата за возрасни

Read more

Интересни факти кои веројатно не ги знаете за машкиот оргазам

Read more

Американски дипломат дрогирал и силувал 23 девојки додека работел во амбасада во Мексико

Read more

Тетовка од сопругот украла 400.000 швајцарски франци

Read more

Наука

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Read more

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Read more

Научници открија 28 непознати вируси замрзнати во глечери

Read more

Изум на иднината: Биоразградлива пластика што се распаѓа на сонце и воздух

Read more
 

Гик

Motorola ги претстави Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе

Профитот на Facebook поголем за 10 милијарди долари во вториот квартал од лани

Читај повеќе
  • play_arrow

Почна да работи најмоќната приливна турбина во светот

Читај повеќе

Xbox Series X и S се најбрзо продаваните Xbox конзоли

Читај повеќе

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Читај повеќе

Политичка трка за вселената: Што ќе биде „Окото на Саурон“ што го гради ЕУ?

Читај повеќе

Google и Facebook воведуваат задолжителна вакцинација за вработените во САД

Читај повеќе
  • play_arrow

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Читај повеќе

Рендерите го открија изгледот на Motorola Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе