Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Борделите биле вообичаено место во антиката и често биле сместени меѓу куќи на почитувани римски семејства.

Далеку од тоа да бидат сфатени како табу, борделите биле едно од најчестите места за собирање на римските мажи. Се сметале за асоцијално мажите да не се впуштаат во активности со проститутки.

Постојат два начини на кои археолозите знаат дали откриената градба била бордел или не.

Првиот е со ознака - со имиња и цени на едната страна и „occupata“ („зафатено“ на латински) на задната страна. Или очигледни натписи како „cellae meretriciae“ (соба на проститутка) кои ја означувале целта на локацијата.

Другиот начин е откривањето масовни гробници на деца. Во римската антика децата не се сметале за вистински луѓе додека не наполнеле две години. На татковците законски им било дозволено да ги убиваат своите деца без законски реперкусии.

Поради ова чедоморството земало голем замав во античкиот свет. Присуството на фетални и новородени скелети во масовните гробници им дава на археолозите индикација дека она што тие го ископуваат најверојатно е бордел.

Во античкиот свет немало етичка дилема со овие ситуации бидејќи во антиката децата биле целосно дехуманизирани. Тие „изгледале како луѓе“, но биле „некомплетни личности“ (сè уште нецелосни личности), како што рекол еден антички писател.

Инфантицидните практики се сметале за прифатливи, оправдани и неопходни поради недостатокот на контрацепција и возрасно лице кое, за разлика од децата, се разбира, било „целосна личност“ и затоа било во рамките на нивните права да прават што сакаат.

Концептот на внатрешната човечка вредност - дека имате достоинство, вредност и цел по природа едноставно да бидете човек - е туѓ за огромното мнозинство од човечката историја.

Дури неодамна, во рамките на јудејско-христијанската етика, вредноста на човечкото битие, без разлика на големината, фазата од развојот, ситуацијата, расата, полот итн., се остварило во целост.

Древните луѓе немале проблеми со жртвувањето деца, бидејќи тие целосно ги дехуманизирале бебињата. Уште едно потсетување дека општествените претпоставки не се поистоветуваат со вистината, моралот или правдата.

реклама

Во кои години жените имаат најголем сексуален нагон?

Read more

Босна има мал излез на море, но и една прекрасна плажа

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Хороскопски знаци кои најдобро знаат како да уживаат во животот

Read more

Вести

7 факти кои можеби не сте ги знаеле за симболот на Студената војна

Read more

Нуклеарна војна би предизвикала глобален глад и смрт на милијарди луѓе

Read more

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Read more

Маск нуди 25.000 долари за хакирање на Starlink

Read more
 

Гик

Зошто новиот USB Rubber Ducky е опасен за вашиот компјутер?

Читај повеќе

7 факти кои можеби не сте ги знаеле за симболот на Студената војна

Читај повеќе

Нуклеарна војна би предизвикала глобален глад и смрт на милијарди луѓе

Читај повеќе

Научници сакаат да го „оживеат“ изумрениот тасманиски тигар

Читај повеќе

Маск нуди 25.000 долари за хакирање на Starlink

Читај повеќе

Зошто Илон Маск сака да изгради самоодржлив град на Марс?

Читај повеќе

Русија откри како ќе изгледа новата вселенска станица

Читај повеќе

OnePlus наскоро ќе го претстави својот прв телефон на преклопување

Читај повеќе

Змијолики роботи би можеле да се користат во операции за спасување животи

Читај повеќе