загадување

Воздухот во Европа е значително подобрен, но сепак предизвикува многу смртни случаи

Во текот на последната деценија, подобриот квалитет на воздухот доведе до значително намалување на предвремените смртни случаи во Европа, но сепак последните официјални податоци на Европската агенција за животна средина (ЕЕА) покажуваат де
Read more
filter

Нѐ чека поблага зима со зачестени магли што оди во прилог на вирусот

Научници од Германија и Кипар во својата неодамна објавена студија упатија на фактот дека околу 15 проценти од смртните случаи од COVID-19 може да се препишат на долгорочната изложеност на аерозагадувањето и лошиот квалитет на амбиенталнио
Read more

Нуредини: Мораме да го смениме начинот на кој ги загреваме зградите и домовите

Земајќи го предвид фактот дека Скопје е во котлина и со познатите метеоролошки услови кои ја ограничуваат дисперзијата на емисиите и ги олеснуваат хемиските реакции со кои се создаваат секундарни честички, ќе продолжиме да се соочуваме со
Read more

Пандемијата предизвика драстичен пад на емисиите на штетни гасови

Поради рестриктивните мерки воведени поради пандемијата со COVID-19 забележан е најголем пад на емисиите на штетни гасови, кои предизвикуваат ефект на стаклена градина, во првата половина од годината, соопштија научниците од пекиншкиот Уни
Read more

Еко-катастрофа: Помор на морскиот свет во Камчатка

Илјадници мртви морски животни исфрли морето на браговите ширум Камчатка како резултат на зголемено присуство на петрохемикали и фенол од засега непознат извор.
Read more
play_arrow

Волонтери-нуркачи го чистат морското дно околу Шпанија

Стотици волонтери низ цела Шпанија зедоа учество во чистење на морскиот брег во петокот.
Read more

Повеќе од 560 големи светски компании бараат итни мерки за заштита на природата

Група големи глобални компании денеска ги повикаа владите ширум светот итно да усвојат мерки за запирање на забрзаното уништување на природата и климатските промени и со тоа да се постават рамки за нивната „позелена“ деловна активност.
Read more

Нуредини: За менаџирање со отпадот веќе има проект планови, но тоа е комплексен и скап процес

Идејата е да се намали бројот на депониите и количината која се исфрла како отпад во истите. Во однос на отпадот, како држава имаме веќе проект планови, но тоа е комплексен и скап процес.
Read more

Пожарите во САД го исфрлија Скопје од Топ 10 најзагадени градови

Огромните пожари кои беснеат на западниот бред од Северна Америка допринесоа дури три американски и еден канадски град да влезат во Топ 10 од најзагадените градови во светот.
Read more

Екологисти блокираа пристап до британски печатници на весници

Активисти на британско здружение за борба против климатски промени, во знак на протест го блокираа пристапот до три печатници во Британија затоа што, како што тврдат, весниците отпечатени во нив не известуваат за вонредната еколошка и клим
Read more
play_arrow
filter

Изречени 9 казни и 47 опомени за непрописно фрлање кабаст отпад

За време на изминатиов викенд екипите на Градскиот инспекторат со поддршка на Еко-патролата на ЈП „Комунална хигиена“ спроведоа акции на повеќе локации на територијата на општините Чаир и Карпош за контрола на јавните површини, а во врска
Read more
play_arrow

Од Темза до Рајна: Маските и ракавиците од пандемијата завршуваат во европските реки

Заштитните маски и ракавици во изминатите неколку месеци во огромни количества се користат за заштита од коронавирусот.
Read more
реклама

Пробајте нешто ново: Извонредни трикови за незаборавна предигра

Read more

Бил Гејтс: Треба да се подготвиме за нова пандемија

Read more

Прељубниците имаат навики кои ги издаваат: Дали сте ги забележале?

Read more

Зависност од порнографија: Кои се симптомите и како точно се лекува?

Read more