Вести

filter

31 мај 1859, почнал да работи часовникот Биг Бен во Лондон

Познатата туристичка атракција во британската престолнина била изградена како дел од планот на Чарлс Бари за новата палата откако стариот дворец Вестминстер бил тешко оштетен од пожарот на 16 октомври 1834 година.
Read more
filter

30 мај 1913, со поделба на Македонија завршила Првата балканска војна

Сојузничките на сили на Бугарија, Србија, Грција и Црна Гора со победа над Османлиското Царство и поделба на Македонија ставиле крај на Првата балканска војна.
Read more
filter

28 мај 1937, основан бил автомобилскиот гигант Volkswagen

На 28 мај 1937 година владата на тогаш нацистичка Германија основала државна компанија за производство на автомобили наречена Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH.
Read more
filter

27 мај 1937, пуштен бил во употреба мостот Голден Гејт

На денешен ден, 27 мај, во 1937 година, по четиригодишна изградба, бил пуштен во употреба мостот Голден Гејт, симбол на Сан Франциско.
Read more
filter

26 мај 1942, потпишан бил Англо-советскиот воен договор

На денешен ден во 1942 година Обединетото Кралство и СССР потпишале договор за воено и политичко сојузништво за борба против нацистичка Германија.
Read more
filter

23 мај 1934, убиени биле Бони и Клајд

Злогласните криминалци Бони Паркер и Клајд Бароу биле изрешетани до смрт од страна на здружените полициски сили на Тексас и Лујзијана додека се возеле во украден автомобил.
Read more
filter

22 мај 1939, Хитлер и Мусолини го потпишале Челичниот пакт

Лидерот на нацистичка Германија, Адолф Хитлер, и лидерот на фашистичка Италија, Бенито Мусолини, го склучиле злогласниот Челичен пакт со кој двете земји влегле во воен и политички сојуз во пресрет на Втората светска војна.
Read more
filter

21 мај 1927, првиот непрекинат лет Њујорк-Париз

На денешен ден, 21 мај, во 1927 година, американскиот авијатичар Чарлс Линдберг станал првиот човек кој успеал со непрекинат лет да прелета од Њујорк до Париз.
Read more
filter

20 мај 1506, умрел Кристофер Колумбо верувајќи дека открил пат до Индија

На 55-годишна возраст во Ваљадолид починал славниот морепловец Кристофер Колумбо кој ја открил Америка, но умрел верувајќи дека го открил патот до Индија.
Read more
filter

19 мај 1906, отворен бил тунелот Симплон под Алпите

На 19 мај, во 1906 година, по 7 и пол години работа бил отворен источниот дел од познатиот тунел Симплон кој ги поврзува Швајцарија и Италија под Алпите.
Read more
filter

18 мај 1804, Наполеон бил прогласен за император

Откако на референдум огромно мнозинство од граѓаните на Франција гласале Наполеон да стане император, тоа официјално се случило на 18 мај кога Сенатот одлучил Републиката да ја претвори во Империја.
Read more
filter

17 мај 1395, загинал Крале Марко

На денешен ден пред точно 627 години во Битката кај Ровине загинал Крале Марко, еден од најпознатите јунаци на епското народно творештво во Македонија.
Read more