Како целодневното седење влијае на здравјето на срцето?

Редовното движење наспроти седењето може значително да го подобри здравјето на срцето, открива ново истражување.

Многу возрасни луѓе имаат работи кои бараат од нив да седат поголем дел од денот. Сепак, давање приоритет на физичката активност, дури и во мали количини, може да има позитивно влијание врз целокупната благосостојба.

Новото истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон, објавено претходно овој месец во European Heart Journal, покажува дека заменувањето на седењето со секојдневно неколку минутно вежбање со умерен интензитет може значително да го подобри здравјето на вашето срце.

Од друга страна, истражувачите откриле дека долгото седење може негативно да влијае на вашето срце и да го зголеми ризикот од смрт.

За да го разберат ова, истражувачите изградиле модел за да утврдат што би се случило ако некое лице менува едно однесување за друго секој ден во текот на една недела.

Моделот анализирал податоци од различни студии кои му овозможиле на истражувачкиот тим да го види влијанието на промената на одредени однесувања. На пример, 54-годишна жена која 30 минути седење ги заменила со умерено вежбање, успеала не само да го подобри здравјето на срцето, туку и да го намали обемот на половината за 2,5 сантиметри.

Ова истражување не е прва студија која го истражува негативното влијание на седењето врз здравјето и како луѓето можат да ги ублажат овие ризици.

Во друга студија претходно годинава, истражувачите открија дека луѓето кои седат повеќе од 12 часа на ден имаат 38% поголем ризик од смрт доколку не вежбаат најмалку 22 минути секој ден.

За оние кои седат повеќе од 12 часа на ден, постои зголемен ризик од прерана смрт. Седењето има негативен ефект врз нашето срце исто како што активноста има позитивно влијание врз него.

реклама

НАЈДИ МЕ - Систем за рано предупредување за исчезнати деца во Македонија

Read more

Како правилно се јаде јапонско јаболко?

Read more

Ибра: Имам толку многу пари, а брат ми не успеав да го спасам

Read more

Ретрограден Меркур им ги враќа бившите на 4 хороскопски знаци

Read more

Здравје

Четката за заби треба темелно да се мие еднаш неделно

Read more

Очите ви се постојано суви? Можеби ви недостасува важна хранлива материја

Read more

Три начини како да примите повеќе витамин Д во текот на зимата

Read more

Храна која е богата со витамин Ц - идеална за зимските месеци

Read more
 

Магазин

Четката за заби треба темелно да се мие еднаш неделно

Читај повеќе

Пет митови за шеќерот кои би можеле да ве спречат да изгубите тежина

Читај повеќе

Готвач открива кои јадења најмалку треба да се порачуваат во рестораните

Читај повеќе

Како правилно се јаде јапонско јаболко?

Читај повеќе

Очите ви се постојано суви? Можеби ви недостасува важна хранлива материја

Читај повеќе

Ретрограден Меркур им ги враќа бившите на 4 хороскопски знаци

Читај повеќе

Бездомник во Италија доби на лото, едвај успеа да ги земе парите

Читај повеќе

Вашата крвна група можеби е „виновна“ зошто слабеењето ви е невозможна мисија

Читај повеќе

Три начини како да примите повеќе витамин Д во текот на зимата

Читај повеќе