археологија

filter

Деринкују - древен подземен град во Турција кој бил откриен од кокошки

Под Кападокија во Турција се наоѓа Деринкују, подземен град во кој некогаш живееле 20 илјади луѓе.
Read more

Меѓународен тим археолози ќе го истражуваат начинот на жиеење на подводниот локалитет Врбник

Меѓународен тим археолози ќе работат на подводни истражувања на локалитетот Врбник кај Струга, во рамките на проектот „Подводни археолошки и интердисциплинарни истражувања на локалитетот Врбник“, финансиран од Министерството за култура.
Read more
filter

26 ноември 1922, по 3 милениуми отворена гробницата на Тутанкамон

Во долината на Кралевите во Египет, британските археолози за прв пат по 3 илјади години влегле во гробницата на фараонот Тутанкамон.
Read more
play_arrow
filter

Мистерии на древниот Египет: „Испливаа“ нови откритија од потонатиот град

Порано се сметаше дека неговото постоење е мит, а денес новите откритија од овој египетски град не престануваат да „испливуваат“ од под медитеранските води.
Read more

Во Стоби ќе започнат археолошките истражувања

Во моментов на Археолошкиот локалитет Стоби се работи на расчистување на работите на терен и подготовка за овогодинашната програма на Националната установа „Стоби“.
Read more
play_arrow
filter

Златна парада на фараоните - кралските мумии „прошетаа“ низ Каиро

Мумифицираните останки на 22 древни египетски кралеви и кралици вчера беа преместени кон нивното ново почивалиште со величествена парада низ улиците на Каиро.
Read more

Откриени нови археолошки локалитети во Охридското Езеро

Националната установа „Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј - Охрид“ минатиот месец спроведе проект за подводно археолошко рекогносцирање на делови од источниот брег од Охридското Езеро, насочен кон истражување локации од е
Read more
play_arrow

Најмистериозните археолошки откритија во историјата

Секој археолог сака да биде оној кој ќе дојде до големо откритие, до доказ за постоењето на одреден историски лик или парчето што го составува мозаикот на човечката историја.
Read more